Synagogám v New Jersey hrozí nebezpečí, varuje FBI. Některé už střeží policie

  • 5
Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ve čtvrtek varoval před blíže nespecifikovanou „rozsáhlou“ hrozbou pro synagogy ve státě New Jersey. Správci synagog a místní židovská komunita mají přijmout bezpečnostní opatření a v případě ohrožení kontaktovat policii. V roce 2018 atentátník v synagoze v Pittsburghu zabil jedenáct lidí.

Povahu hrozby newarská pobočka FBI neupřesnila, uvedla však, že vyšetřuje, kdo za ní stojí. Zdroje z řad policie nicméně stanici ABC řekly, že nejde o bombovou hrozbu.

„Situaci důkladně monitorujeme a spolupracujeme s místními policejními orgány, abychom zajistili bezpečnost všech modliteben,“ uvedl na Twitteru guvernér New Jersey Phil Murphy.

S policií v reakci na varování FBI navázaly kontakt i některé synagogy. „Místní policie je u našich synagog přítomná ve vyšších počtech než běžně,“ uvedl Ravi Bhalla, starosta padesátitisícového města Hoboken v New Jersey.

K judaismu se v USA hlásí méně než tři procenta lidí a synagogy napříč Spojenými státy se historicky vždy měly na pozoru před antisemitskými útoky.

Jedenáct lidí zahynulo při střelbě v americké synagoze, útočník byl zadržen

V roce 2018 zabil útočník poloautomatickou zbraní jedenáct lidí shromážděných k oslavě židovského svátku sabatu v pensylvánské synagoze Tree of Life (Strom života).

Před zvýšenou hrozbou útoku na synagogy, kostely a historicky afroamerické školy a univerzity ze strany extremistických skupin varovalo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti také letos v únoru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video