Donald Trump vede volební kampaň v Jižní Karolíně. (14. února 2024)

Donald Trump vede volební kampaň v Jižní Karolíně. (14. února 2024) | foto: AP

Pomoc Ukrajině? Dejme jí jen půjčku, jako mladým golfistům, navrhl Trump

  • 50
Spojené státy by Ukrajině měly poskytnout finanční pomoc jako půjčku, kterou by Kyjev musel splácet. Řekl to americký exprezident a pravděpodobný republikánský kandidát do následujících voleb Donald Trump během středeční kampaně před primárkami v Jižní Karolíně. „Půjčte jim ty peníze. Pokud je dokážou vydělat, vrátí nám je. Pokud to nezvládnou, nemusí je vracet,“ prohlásil.

„Chtějí jim dát dalších 60 miliard dolarů. (...) Ale proč bychom jim je měli jen tak odevzdat? Udělejte to formou půjčky,“ citovala Trumpův návrh z North Charlestonu agentura Bloomberg.

Trump plán posléze přirovnal k dohodám, které, podle svých slov, uzavřel se sportovci s potenciálem, ale na začátku kariéry bez peněz. Takové dohody údajně uzavíral například s nadějnými golfisty.

Senát USA schválil bilionový balík pomoci Ukrajině, na řadě je Sněmovna

Exprezidentovo prohlášení přichází poté, co americký Senát začátkem týdne schválil finanční pomoc ve výši 95 miliard amerických dolarů (2,2 bilionu korun) pro Izrael, Tchaj-wan i Ukrajinu. Ekonomická a vojenská pomoc pro Kyjev čítá konkrétně 60 miliard dolarů. O návrhu bude dál rozhodovat Sněmovna reprezentantů.

Ve Sněmovně, kde mají republikáni těsnou většinu, bude balík čelit silnějšímu odporu než v Senátu. Podle médií zde má oproti Senátu Trump výraznější vliv.

Republikánský předseda Sněmovny Mike Johnson řekl, že kongresmani se schválením návrhu nebudou spěchat, a stále v souvislosti s ním požaduje zpřísnění opatření na americko-mexické hranici. Prezident Joe Biden Johnsona vyzval, aby s tímto krokem dál neotálel, zejména vzhledem ke zprávám o tom, že ukrajinské armádě na frontě dochází munice.

ANALÝZA: „Reagan se obrací v hrobě.“ Pomoc USA Kyjevu vázne, Němci se zdráhají

Proti pomoci Ukrajině se část republikánů staví dlouhodobě. Trump už v minulosti prohlašoval, že by mezi Kyjevem a Moskvou dokázal zajistit mír do 24 hodin, aniž by způsob, jakým by to provedl, specifikoval, připomíná ukrajinský portál Kyiv Independent.

O víkendu zase Trump vyvolal obavy mezi spojenci NATO, když se nechal slyšet, že by dovolil Rusku, aby si dělalo „co chce“ členům, kteří nesplňují dvouprocentní hranici výdajů na obranu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video