Americký prezident Donald Trump hovoří ke svým příznivcům, kteří do Washingtonu...

Americký prezident Donald Trump hovoří ke svým příznivcům, kteří do Washingtonu přišli protestovat proti potvrzení vítězství Joe Bidena Kongresem. (6. ledna 2020) | foto: AP

Žaloba má jediný bod. Demokraté chtějí Trumpa obvinit z podněcování vzpoury

  • 530
Zástupci Demokratické strany v americké Sněmovně reprezentantů v pondělí formálně prezentovali usnesení o ústavní žalobě na končícího prezidenta Donalda Trumpa. Návrh má jediný bod, kterým je obvinění z „podněcování vzpoury“ v souvislosti se středečními nepokoji ve washingtonském Kapitolu. Podle demokratů by se o rezoluci mohlo hlasovat už za dva dny.

Sídlo amerického Kongresu minulý týden během schůze k volebním výsledkům napadl dav Trumpových příznivců, přičemž nejen podle Demokratické strany k násilí a výtržnostem výrazně přispěl sám prezident. 

Šéf Bílého domu soustavně šířil nepravdivé a nepodložené informace o průběhu a výsledku voleb, na mítincích i na sociálních sítích burcoval své voliče a jen těsně před vypuknutím nepokojů své příznivce vyzval k pochodu na Kapitol. V důsledku chaosu při vpádu výtržníků do Kongresu zemřelo pět lidí.

Demokraté se poté rozhodli zahájit proces impeachmentu neboli odvolání hlavy státu z funkce i přesto, že do konce Trumpova funkčního období zbývají necelé dva týdny. Navržená obžaloba poukazuje i na prezidentův projev z minulé středy a uvádí, že Trump svými výroky nabádal k nezákonnému jednání.

Demokratická strana má i po volbách ve Sněmovně reprezentantů většinu. Je tak značná šance, že Trump bude jako první prezident v dějinách USA čelit ústavní žalobě podruhé za své úřadování. 

Další kroky mají v tomto směru přijít ve středu a už ve stejný den by se mohlo o obvinění prezidenta hlasovat, uvádí televize CNN. Rozhodující slovo má však v celém a zřejmě zdlouhavém procesu Senát.

Melania odsoudila násilí v Kapitolu. O roli svého manžela pomlčela

Lídři demokratů čekají na to, zda viceprezident Mike Pence zareaguje na jejich výzvu k uplatnění 25. dodatku ústavy, který umožňuje členům kabinetu odstavit hlavu státu od výkonu funkce. 

Sněmovna pravděpodobně v úterý schválí usnesení v tomto duchu, přičemž její šéfka Nancy Pelosiová dala Penceovi na reakci 24 hodin. Viceprezident však podle zpráv amerických médií Trumpovo sesazení iniciovat nehodlá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video