Prezident Donald Trump a ministr financí Steven Mnuchin.

Prezident Donald Trump a ministr financí Steven Mnuchin. | foto: AP

Za daňovou reformu dostal Trump a jeho ministr financí balík koňského hnoje

  • 87
Balíček s koňským hnojem dostal americký ministr financí Steven Mnuchin jako protest proti rozsáhlé daňové reformě, která začne platit od ledna. Zásilka, která byla zanechána na příjezdové cestě u Mnuchinova domu v losangeleské čtvrti Bel Air, byla určena i pro prezidenta Donalda Trumpa, který z reformy učinil jeden z pilířů svého politického programu.

K balíčku se přihlásil jistý Robert Strong, který v Los Angeles působí jako psycholog, uvedla v noci na dnešek agentura Reuters. Strong uvedl, že hnůj ministrovi poslal na znamení nesouhlasu s daňovou reformou, která podle něj poškodí chudé Američany. Důvod, proč si Strong vybral hnůj, je jednoduchý. „Protest by měl mít legrační náboj,“ vysvětlil.

Zásilku hnoje u Mnuchinova domu objevil soused, jenže balíček, který byl vybaven popiskem, že jde o vrácení daňové reformy Mnuchinovi a Trumpovi, vyvolal bezpečnostní pochybnosti. Rentgenem ho proto nejdříve prověřili pyrotechnici, kteří ale žádné riziko nezjistili.

Vedení losangeleské policie uvedlo, že dodávka hnoje před vrata Mnuchinovy rezidence zřejmě trestným činem nebyla, neboť pokud balíček nebyl nijak nebezpečný, byla protestní akce legální. Bílý dům a ani ministerstvo financí se k akci nevyjádřilo.

Nejrozsáhlejší reformu daní od dob prezidenta Ronalda Reagana, který vládl v 80. letech, před týdnem schválil Kongres, následně ji Trump podepsal. Reforma mimo jiné snižuje daně z příjmu právnických osob na 21 procent z nynějších 35 procent a jednotlivcům umožňuje snížit daňový základ o dvojnásobek současného stavu. Kritici prohlašují, že prospěch z daňových úprav budou mít především korporace a bohatí lidé. Trump takové závěry odmítá a tvrdí, že změny povzbudí celé hospodářství, zejména střední třídu. Podle některých prognóz změny zvýší státní dluh v nadcházejících deseti letech o téměř 1,5

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video