Střelba v Alabamě

Střelba v Alabamě | foto: AP

Na narozeninové party v Alabamě se střílelo. Desítky zraněných, čtyři mrtví

  • 61
Na narozeninové oslavě teenagerů ve městě Dadeville v Alabamě se střílelo. Média hovoří o dvaceti postřelených, někteří útok nepřežili. K incidentu došlo v sobotu kolem půl jedenácté večer místního času. O motivu střelby ani podezřelém zatím nejsou žádné bližší informace.

„Došlo k tragické ztrátě čtyř životů a větší počet lidí utrpěl zranění,“ řekl dnes na tiskové konferenci Jeremy Burkett z alabamské policie. V Dadevillu ležícím na severovýchod od Montgomery, hlavního města Alabamy, žije asi 3200 lidí.

Ke střelbě došlo zřejmě po hádce mezi mladými lidmi, kteří se večírku účastnili. O stavu podezřelého ani o tom, co ho mohlo motivovat ke střelbě, zatím nepadlo ani slovo.

Svědci však poukazují na těla před budovou zakrytá bílým prostěradlem, a také na rodinné příslušníky před tamní nemocnicí.

Pastor Ben Hayes, který působí jako duchovní u dadevillské policie i u místního týmu amerického fotbalu, podle agentury AP řekl, že většina obětí jsou teenageři, protože střelba se stala na oslavě šestnáctých narozenin.

Dodal, že událost městečkem otřásla, protože závažné zločiny se tam dějí vzácně. Hayes také řekl, že jednou z obětí je mladík, který byl vynikajícím sportovcem a skvělým člověkem. „Dadeville je malý a tato událost dopadne na všechny v okolí,“ myslí si pastor.

„Dnes ráno truchlím s lidmi z Dadevillu a mými spoluobčany z Alabamy,“ uvedla alabamská guvernérka Kay Iveyová. „Násilná trestná činnost nemá v našem státu co dělat,“ vzkázala republikánská politička.

Bílý dům uvedl, že americký prezident Joe Biden byl o střelbě v Dadevillu informován. Situaci bedlivě sleduje a je v kontaktu s alabamskými úřady.

Ke střelbě v Alabamě došlo v tentýž den jako v parku v Louisville v Kentucky, kde útočník střílel do davu lidí. Dva lidi zabil, zranění jsou další čtyři. Ani v tomto případě není znám motiv a identita útočníka, píše CNN.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video