USA: Al-Kajda chce asi sesadit Saúdy

  • 36
Cílem teroristické sítě Al-Kajda Usámy bin Ládina je podle Spojených států svrhnout prozápadní královskou rodinu Saúdů a vládu v Rijádu. Toto přesvědčení vyjádřil náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage v rozhovoru pro televizi Al-Arabíja.

"Je mi úplně jasné, že Al-Kajda chce svrhnout královskou rodinu a vládu Saúdské Arábie," řekl Armitage arabské televizi se sídlem v Dubaji.

Armitage reagoval na sobotní sebevražedný atentát proti obytnému komplexu v saúdskoarabskémetropoli, který si podle dosavadních údajů vyžádal nejméně 17 mrtvých a přes 120 zraněných.

K podobnému závěru došla řada arabských listů. "Teroristé dospěli k pokusu o uchopení moci a šíření násilí," konstatoval saúdskoarabský list Ar-Rijád. "Po masakru žen a dětí už nemohou muslimští ozbrojenci počítat se žádnými sympatiemi," napsal list Ukáz.

Skutečnost, že Al-Kajda tentokrát namířila vražednou zbraň na muslimy, a nikoli jako dosud na západní cizince, vzbudila velké rozhořčení. "Všechny oběti jsou muslimové, žádní západní cizinci nebo Američané," popisovala agentura DPA setkání arabského novináře s jedním ze saúdskoarabských lékařů.

Vzápětí si lékař uvědomil, že jeho výrok nebude znít v televizi právě dobře, a zvolil opatrnější formulaci. Podle názoru západních pozorovatelů v regionu však původně promluvil z duše mnoha Arabům.

Kdyby bylo zasaženo americké velvyslanectví v Rijádu, které bylo v sobotu kvůli akutnímu varování před teroristickými útoky zavřeno, byli by se někteří Arabové, pobouření podporou Spojených států Izraeli a americkou okupací v Iráku, dokonce zaradovali.

Obytné čtvrti se opevňují
Saúdskoarabská policie po sobotním atentátu zpřísnila bezpečnostní opatření kolem rezidencí západních cizinců v Rijádu a ostrahu poutníků v Mekce bude zajišťovat na 5000 policistů a vojáků.

Čtvrti, v nichž v Rijádu žijí zahraniční zaměstnanci ropných společností, se začínají podobat vojenským pevnostem. Kolem bloků jsou rozestaveni členové národní gardy, vnější ochranné zdi zabezpečují ostnaté dráty a příjezdové cesty jsou zablokovány betonovými bloky, mezi nimiž se musí projíždět přes vojenskou hlídku a pod objektivy kamer.

USA ponechaly uzavřené velvyslanectví v Rijádu i konzuláty v dalších městech, a to až do odvolání. Američtí diplomaté měli do pondělka zákaz vycházet z obytných areálů; nyní dostali povolení k volnému pohybu po Rijádu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video