Uprchlíci z Východního Timoru se začali vracet domů

- Obyvatelé Východního Timoru hledající v posledních týdnech útočiště v horách, před řáděním proindonéských milicí, se začali pomalu vracet do svých domovů, které se většinou proměnily v trosky. Začalo také shazování potravin a léků z letadel.
Druhé největší východotimorské město Baucau začalo opět jevit známky života. V ulicích se podle agentury AP objevili prodavači se zeleninou, ovocem a cigaretami.

Po trpném přihlížení či dokonce připojení se k vypalování a rabování

Na území Východního Timoru mají být rozmístěny čtyři armády:
- jednotky OSN (8000 osob),
- indonéská vojska (26 500 lidí),
- projakartské milice (odhad hovoří o 15 000 až 30 000 příslušníků),
- povstalci podporující nezávislost (od 3000 do 10 000 mužů ve zbrani).
města indonéská armáda nyní své spojence, projakartské milice, odzbrojuje a sama omezuje svou přítomnost. Stovky vojáků už odvezlo vojenské dopravní letadlo C-130 Hercules ještě před příchodem mnohonárodnostních sil vedených Austrálií.

"Narodil jsem se ve Východním Timoru a chci tu i zemřít. Milice přinutily lidi odejít, ale já se nechci hnout," řekl osmdesátiletý Manuel Pinto, bývalý partyzán, který bojoval ještě proti portugalské koloniální nadvládě.

Mladík, který strávil v horách týden, řekl, že uprchlíci strádající nedostatkem potravin uvítali zprávy o vytvoření mírových sil. "Jsme šťastní, že mnohonárodnostní mírové síly přicházejí. Ale myslím, že přicházejí trochu pozdě," řekl.

Mezinárodní humanitární organizace vyjednávaly s indonéskými o trasách dodávky pomoci utečencům, které by armáda chránila. Začalo shazování potravin a léků z letadel.

Situace v Bacau
V Baucau, ležícím 200 kilometrů východně od východotimorské metropole Dili, zůstalo ještě dost příslušníků indonéské armády k udržení pořádku. Na hlavní třídě stojí skupinky vojáků každých několik set metrů. Vojáky zapletené do násilností nahradily jiné oddíly, aby se obnovila důvěra mezi místními obyvateli. Nože, sekyry a podomácku vyrobené zbraně jsou zabavovány každému.

"Zastavil jsem střelbu kohokoli, včetně policie, milicí a obyčejných lidí. Nyní je situace klidná," prohlásil velitel jednotky v Baucau plukovník Irwan Kusnadi.

Milice v minulých dnech podpálily ve městě desítky domů, vládních úřadů a kancelář OSN vedle sídla místního biskupa. Z Baucau uprchlo do hor kolem tisícovky lidí, kteří většinou tábořili se svými příbuznými v odlehlých vesnicích.

Policie rozháněla střelbou demonstraci v Jakartě
Indonéská policie ve středu rozhnala střelbou a obušky demonstraci v Jakartě za nezávislost Východního Timoru. Při potyčce u sídla OSN byla podle svědků zraněna nejméně jedna osoba.

Několik lidí ze zhruba stovky demonstrantů se před policisty schovalo v blízkém bufetu McDonald's. Bezpečnostní síly zasáhly, když začaly znít hesla vyzývající k zastavení genocidy na Východním Timoru a v Acehu. To je další oblast, kde existuje silné hnutí usilující o nezávislost.

Před incidentem se strhla rovněž potyčka před budovou britského velvyslanectví, kde  dočasně bydlí hlava východotimorského hnutí odporu Xanana Gusmao.

Rada bezpečnosti OSN schválila vyslání jednotek
Po krátkých konzultacích zástupců Číny, Ruska a Gabonu se svými metropolemi se Rada bezpečnosti ve středu vyslovila pro rezoluci poměrem 15:0. V čele operace budou Australané.

Rada schválila přijetí všech nutných kroků k zastavení vyvražďování a ničení v této bývalé portugalské kolonii a vyzvala k tomu, aby ti, kteří za to jsou odpovědní, stanuli před soudem.

Návrh rezoluce vypracovala Velká Británie. Počítá se v něm s tím, že mnohonárodní síly budou moci používat zbraně, jak dovoluje sedmá kapitola charty OSN. Tuto misi by pak měla vystřídat jiná na udržení míru. V dokumentu se neuvádí množství vojáků, kteří mírový kontingent budou tvořit, ani seznam zemí, které se operace zúčastní.

Na žádost OSN ji však připravuje Austrálie. Počítá se, že by v mírových silách mělo být mezi sedmi a osmi tisíci vojáky ze zhruba desítky zemí. První předsunuté jednotky by měly na Timor dorazit o víkendu.

Státy, které jsou ochotny poslat do Východního Timoru vojáky, jsou Portugalsko, Nový Zéland, Velká Británie, Kanada, Francie, Čína, Rusko, Jižní Korea a ze států Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) Thajsko, Filipíny, Singapur a Malajsie. Spojené státy slíbily letadla k přepravě jednotek a logistickou, komunikační a zpravodajskou pomoc.

Mapa Timoru

Indonéští studenti demonstrují v Jakartě za nezávislost Východního Timoru

Uprchlický tábor postavený pro uprchlíky z Východního Timoru

Indonéští studenti se snaží dostat do parlamentní budovy ve městě Bandung, asi 120 kilometrů od Jakarty

Srážky indonéských studentů s policií


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video