Únosce dostal před útokem pokutu

  • 4
Dva dny před teroristickým útokem na USA dostal v americkém státě Maryland jeden z únosců pokutu za rychlou jízdu. Nyní zveřejněný videozáznam tamní policie ukazuje, jak se Džarráh choval při jednání s policií naprosto klidně. Zijád Džarráh jel v noci na 9. září v červeném Mitsubishi rychlostí 144 kilometrů za hodinu na dálnici, kde je povolená rychlost 105 kilometrů.

Při rutinní kontrole byl šestadvacetiletý Džarráh naprosto klidný a spolupracoval s policisty, řekl zástupce maralyndské policie Joseph Catalano.

Policisté mu dali pokutu 270 dolarů a nechali ho odjet. "Nebyl na žádném seznamu hledaných lidí, který má naše policie k dispozici," poznamenal Catalano.

Džarráh, který je libanonského původu, byl přitom v lednu 2001 vyslýchán v Dubaji kvůli tomu, že jeho jméno bylo na seznamu podezřelých teroristů hledaných Spojenými státy.

Smyčka kolem teroristů se stahuje

Džarráh 11. září s největší pravděpodobností pilotoval Boeing 757 společnosti United Airlines letící z Newarku do San Franciska, který se zřítil v neobydlené části Pennsylvánie po potyčce mezi cestujícími a únosci.

Při útocích, které se zaměřovaly rovněž na Světové obchodní středisko v New Yorku a na Pentagon ve Washingtonu, zahynulo přes 3000 lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video