Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. (2. 4. 2014)

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. (2. 4. 2014) | foto: AP

Ukrajina vydala zatykač na exprezidenta Janukovyče. Obviňuje ho z pomoci Rusům

  • 15
Ukrajinský soud vydal zatykač na bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, který byl v nepřítomnosti obviněn z vlastizrady. Obvinění souvisí s dohodou známou jako Charkovská smlouva, kterou Janukovyč v roce 2010 podepsal a která prodloužila ruský pronájem námořních zařízení na Krymu a umožnila Rusku v přístavu Sevastopol nechat svou Černomořskou flotilu.

Janukovyč, který v roce 2014 uprchl do Ruska po hromadných protestech, už byl v nepřítomnosti odsouzen k 13 letům vězení za vlastizradu. Tento případ byl spojený s dopisem, který prvního března 2014 poslal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ve kterém ho žádal, aby k obnovení pořádku na Ukrajině použil ruské armádní a policejní síly.

Agentura Reuters uvedla, že se jí nepodařilo s Janukovyčem spojit, aby se k záležitosti vyjádřil. Dříve jakákoli obvinění, která proti němu byla vznesena, odmítal.

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že kyjevský soud v pondělí nařídil Janukovyčovo zatčení, protože Charkovská smlouva Rusku umožnila zvýšit počet vojáků na Ukrajině a v roce 2014 obsadit a anektovat Krym.

Janukovyč svým jednáním podle prokuratury porušil ústavu a „na úkor svrchovanosti, územní celistvosti a nedotknutelnosti obrany, státní a ekonomické bezpečnosti Ukrajiny, poskytl pomoc cizímu státu“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video