Ukrajinský voják u Dněpru u Chersonu (6. listopadu 2023)

Ukrajinský voják u Dněpru u Chersonu (6. listopadu 2023) | foto: Profimedia.cz

Ukrajinci zatlačují Rusy za Dněprem, nárazníková zóna má několik kilometrů

  • 286
Ukrajinci se v Chersonské oblasti nadále snaží vytvořit předmostí k ruskými silami okupované části na levém břehu. Podle amerického ISW tam nyní Ukrajinci provádějí „operace rozsáhlejší než obvykle“. Ruské síly v noci zasáhly obec v okrese Čuhujiv v Charkovské oblasti raketami S-300. Nejméně desetkrát zasáhlo ve středu ruské ostřelování čtyři obce v Sumské oblasti.

Mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalija Humenjuková uvedla, že ukrajinské síly úspěšně zatlačují ruské jednotky a vytvářejí nárazníkovou zónu dosahující tři až osmi kilometrů od východního břehu Dněpru.

ISW k tomu poznamenává, že tato oblast je výrazně větší, než je patrné z jakéhokoli otevřeného zdroje. Ukrajinský postup je hlášen například z blízkosti obcí Pojma a Piščanivka.

Ukrajince blokujeme na levém břehu, čelí ohnivému peklu, tvrdí Rusové

Ruské síly v noci zaútočily na osadu v čuhujivském okrese a podle předběžných informací ji zasáhly sedmkrát. Informace o případných obětech zatím nejsou k dispozici. Syněhubov místní obyvatele upozornil, že Charkovská oblast se stala terčem útoku krátce po půlnoci.

Během středy ruské síly ostřelovaly čtyři obce v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny.

Ve své každodenně aktualizované bilanci ruských ztrát ve čtvrtek ráno generální štáb ukrajinské armády informoval, že Rusko už na Ukrajině přišlo o 315 620 vojáků, z toho 1 130 bylo údajně vyřazeno z boje jenom za uplynulý den. Informace tohoto typu nelze nezávisle ověřit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video