Serhij Najev na snímku z 29. listopadu 2018

Serhij Najev na snímku z 29. listopadu 2018 | foto: ČTK

Válka se může opět rozšířit mimo východ a jih, obává se Ukrajina. Buduje obranu

  • 30
Válka by se mohla opět rozšířit mimo východ a jih Ukrajiny, domnívá se její velitel společných ozbrojených sil Serhij Najev. Podle něj se tak může stát zejména v případě, že Rusko s pomocí svých spojenců bude pokračovat ve výrobě zbraní a technicky se zdokonalovat nebo pokud spojenci sníží objem pomoci Ukrajině.

„Chápeme, že v současnosti probíhá válka o zdroje. Ruská federace je získává s pomocí Osy zla, což je Severní Korea a Írán. A my s pomocí našich partnerů, kteří nám dodávají zařízení protivzdušné obrany, se stavíme proti Ruské federaci s jejími zdroji,“ řekl Najev v rozhovoru pro ABC News.

„Je potřeba si uvědomit, že snížení pomoci skutečně zasáhne naši obranyschopnost. Budeme ale bojovat s tím, co máme,“ dodal.

Najev také varoval, že pokud bude Rusko s pomocí svých spojenců nadále zvyšovat výrobu zbraní a technologicky se zdokonalovat, může se válka znovu rozšířit i mimo východ a jih Ukrajiny.

„Připravujeme se na to,“ uvedl. „Budujeme obranné systémy, klademe miny a cvičíme naše síly.“

ABC News také uvedla, že ukrajinské letectvo a rozvědka odhadují, že Rusko v posledních dvou měsících vypálilo na Ukrajinu více než 800 dronů. V zásobě si ovšem ponechalo přibližně 870 řízených a balistických střel pro útoky na energetickou infrastrukturu.

„Technologie jsou klíčové. Na cíl, na který bylo podle starých technologií sovětského typu potřeba vynaložit 100 střel, je jich s pomocí západních technologiím potřeba mnohem méně. A to se měří v číslech do deseti, takže technologie vždy převáží počet. A ještě jednou zdůrazním, že tato pomoc je pro nás velmi důležitá,“ řekl Najev.

25. listopadu 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video