Ukrajinský voják při obchůzce ve městě Zaitseve. (23. února 2019)

Ukrajinský voják při obchůzce ve městě Zaitseve. (23. února 2019) | foto: Reuters

Na východě Ukrajiny zatím dodržují příměří, přesto zemřeli dva lidé

  • 61
Na východě Ukrajiny začalo v noci na neděli platit další časově neomezené příměří a obě strany zatím uvádějí, že je dodržováno. Přesto v neděli přišli o život dva ukrajinští vojáci při explozi výbušniny. Žádná z mnoha dohod o zastavení palby uzavřených mezi znepřátelenými stranami v Donbasu v minulosti dlouho nevydržela.

Tiskové středisko ukrajinských ozbrojených sil v sedm hodin ráno vydalo svodku událostí za uplynulých 24 hodin, v níž zopakovalo informace o incidentech ze soboty. 

„Za uplynulých 24 hodin ozbrojené formace Ruské federace a její žoldáci porušili režim zastavení palby ve 26 případech,“ uvádí se ve zprávě citované  listem Ukrajinska pravda. Autoři přitom mají na mysli režim zastavení palby dojednaný už na jaře. Zranění při uvedeném ostřelování utrpěli dva vojáci.

Agentura Ukrinform z této armádní informace cituje, že povstalci stříleli i těžkými zbraněmi zakázanými předchozími dohodami. Ve výčtu použitých zbraní jsou uvedena děla ráže 122 milimetrů, minomety ráže 120 a 82 milimetrů, zbraně bojových vozidel pěchoty, protitankové střely, granátomety a těžké kulomety.

V závěru zprávy se pak jednou větou konstatuje, že „dnes nepřítel“ na pozice ukrajinských sil nestřílel.

Napřed projít minové pole, pak dostat důchod. Realita na východě Ukrajiny

Z druhé strany je doposud k dispozici jen stručná informace, že žádné narušení časově neomezeného příměří nebylo zatím zaznamenáno. 

Nicméně od sobotního rána do začátku klidu zbraní prý ukrajinské síly vypálily ve 23 případech celkem 450 projektilů. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na sdělení zástupců samozvané Doněcké lidové republiky.

Přes informace o dosavadním respektování nového příměří ráno přišli o život dva ukrajinští vojáci a další dva utrpěli zranění, s nimiž byli převezeni do nemocnice. Podle sdělení armády čtveřici, která mířila na pozorovací stanoviště u obce Ščasťa, zasáhla v 08:25 (07:25 SELČ) exploze dosud neurčené výbušniny „nastražené diverzní skupinou“ povstalců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video