Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusové útočili sebevražednými drony na Oděsu, zasáhli i Mikolajiv

Sledujeme online   9:22aktualizováno  10:12
Rusové v neděli brzy ráno zaútočili pomocí sebevražedných dronů na přístavní město Oděsa. Rakety v noci dopadly i na Mikolajiv. Střely zasáhly veřejné budovy, čísla případných obětí zatím nejsou známá. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil ruské výhrůžky jadernými zbraněmi z tohoto týdne za absolutně nepřijatelné. Kyjev se jim nepodvolí, dodal.

Ukrajinští vojáci připravují munici v nedávno osvobozeném Kupjansku v Charkovské oblasti. (22. září 2022) | foto: AP

Zprávu o zásahu na administrativní budovu v centru Oděsy uvedl s odkazem na mluvčího správy Oděské oblasti Serhije Bratčuka ukrajinský server Kyiv Independent. Na místě pokračují záchranné operace a zasahují hasiči. Zprávy o případných obětech zatím nejsou.

V noci na 25. září ostřelovali ruští okupanti i ukrajinské město Mykolajiv a poškodili obytné budovy a vodovodní sítě. Informoval o tom starosta města Oleksandr Senkevyč.

„Na místě pracují opravářské čety a veřejné služby. Naši specialisté prověřují oblasti, které se dostaly pod palbu. O důsledcích informuji později,“ poznamenal starosta.

Podle náčelníka Mykolajivské oblastní vojenské správy Vitalije Kima zahájili okupanti raketové útoky na Mykolajiv přibližně v 01:25. „Předběžně, bez obětí. Podrobné informace se upřesňují,“ poznamenal.

Rusové ostřelují Mykolajiv raketami S-300, které mají dolet až 200 kilometrů. Podle zástupce Hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny Vadyma Skybyckého jsou rakety S-300 velmi staré, a proto je třeba je likvidovat.

„S-300 jsou rakety, které jsou skladovány více než 30 let a většina z nich je stará 35-40 let. Jedná se o střelu, která musí být vyřazena z bojového skladu. Je jich asi 7 tisíc. Místo toho, aby se utrácely peníze za jejich likvidaci, jsou jednoduše vypuštěny na naše území. Když si spočítáte, jak moc je používají, budou mít dost raket na další tři roky,“ poznamenal.

Přístavní město Oděsa Rusové ostřelují bezpilotními letouny, tzv. drony. Bezpilotní letoun obvykle od začátku bývá zkonstruován tak, aby sám posloužil k přímému útoku na cíl. Může být sestrojen i jako takzvaná vyčkávací munice, která je vypuštěna do vzduchu s cílem čekat, než nastane vhodný okamžik k útoku.

Nebytový dům i přístav. Rusko zaútočilo na Ukrajinu íránskými drony

Ukrajinci tvrdí, že bezpilotní letouny využívané ruskou armádou pocházejí z Íránu, Teherán to ale popírá. Írán navázal s Ruskem užší spolupráci v kontextu sankcí, kterým obě země shodně čelí ze strany Západu. Podle amerických médií, které se odkazují na představitele tajných služeb, dodal Teherán Moskvě první drony v první polovině srpna.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném noční projevu uvedl, že Ukrajina odpoví na „všechny útoky“ v Záporoží, Charkově, Mykolajivu, Nikopolu, na Donbase a ve všech ukrajinských městech a regionech.

„Osvobodíme celou naši zemi – od Chersonu po Luhanskou oblast, od Krymu po Doněckou oblast. Každý vrah a popravčí bude postaven před soud za to, co provedl Ukrajincům,“ dodal.

Rusko i Ukrajina se navzájem viní z raketových úderů a ostřelování na jihu a východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda také v neděli ráno uvedla, že ruské síly podnikly desítky raketových útoků a leteckých úderů na vojenské a civilní cíle, včetně 35 osad za posledních 24 hodin.

Rusko popírá, že by se zaměřilo na civilní obyvatelstvo. Jeho státní zpravodajská agentura RIA dříve uvedla, že ukrajinské síly ostřelovaly sýpku a sklady hnojiv. Informace však kvůli neidentifikovaným zdrojům není možné ověřit.

Ruské poznámky o jaderných zbraních jsou nepřijatelné, míní Kuleba

Prohlášení Kremlu o možném použití jaderných zbraní jsou absolutně nepřijatelná, řekl v neděli brzy ráno ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Ruský prezident Vladimir Putin a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zmínili jaderné zbraně jako možnost v krajním případě.

„Putinova a Lavrovova nezodpovědná prohlášení o možném použití jaderných zbraní jsou naprosto nepřijatelná,“ napsal Kuleba na Twitteru. „Ukrajina se nevzdá. Vyzýváme všechny jaderné mocnosti, aby se nyní ozvaly a daly Rusku jasně najevo, že taková rétorika ohrožuje svět a nebude tolerována,“ dodal.

Lavrov v sobotním projevu před Valným shromážděním OSN uvedl, že regiony, kde se nyní pod dohledem Moskvy konají organizovaná hlasování v okupovaných částech Ukrajiny o připojení k Rusku, budou pod „plnou ochranou“ Ruska. Ukrajina a její západní spojenci se obávají, že Rusko by mohlo pomocí referend a následné anexe území dále vystupňovat konflikt a dokonce použít jaderné zbraně.

Lavrov se v New Yorku pokusil ospravedlnit ruskou invazi do sousední země a zopakoval tvrzení Moskvy, že zvolená vláda v Kyjevě byla nastolena nelegitimně, je plná neonacistů a utlačuje ruskojazyčné obyvatelstvo na východě země.

Aťsi Rusko hrozí jadernými zbraněmi, Ukrajinu osvobodíme, řekl Zelenskyj

Na otázku, zda by Rusko mělo důvod použít jaderné zbraně k obraně anektovaných oblastí Ukrajiny, Lavrov odpověděl, že ruské území, včetně území „v budoucnu dále zakotveného“ v ruské ústavě, „je pod plnou ochranou státu“.

Tyto komentáře přišly po čtvrtečním varování bývalého ruského prezidenta a nynějšího místopředsedy ruské bezpečnostní rady Dmitrije Medveděva, že veškeré zbraně v arzenálu Moskvy, včetně strategických jaderných zbraní, mohou být použity k obraně území připojených k Rusku. Putin ve středu obvinil západní státy z jaderného vydírání a pohrozil odpovídající ruskou reakcí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....