Ruské drony dopadly na území Rumunska, tvrdili Ukrajinci. Bukurešť to popřela

  • 140
Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí oznámil, že dva ruské drony během nočních útoků u Dunaje dopadly a explodovaly na rumunském území. Rumunsko, které je členem NATO, však zprávu popřelo s tím, že útoky jeho území neohrozily. Rusové v noci podnikli dronový útok na ukrajinský přístav Izmajil, který je důležitý pro vývoz obilí.

O tom, že na území Rumunska v noci dopadly a explodovaly ruské drony, informoval mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko na Facebooku, a to s odvoláním na pohraniční stráž. Události z noci na pondělí podle něj dokládají, že ruské útoky představují hrozbu nejen pro bezpečnost Ukrajiny, ale i pro bezpečí sousedních zemí, včetně členů NATO.

„Vyzýváme partnery, aby urychlili dodávky dalších moderních protiraketových a protivzdušných systémů pro Ukrajinu, stejně jako bojových letounů, které posílí ochranu ukrajinské infrastruktury i sousedních zemí,“ napsal Nikolenko.

Volodymyr Zelenskyj uděluje vyznamenání příslušnici armády při návštěvě pozic ukrajinských vojáků na frontě. (3. října 2023)

Také agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný ukrajinský zdroj napsala, že na rumunském území explodovaly dva ruské bezpilotní letouny. Mluvčí rumunského ministerstva obrany však ukrajinské informace popřel.

Bukurešť uvedla, že sledovala průběh ruských útoků v reálném čase a že při nich nenastala situace, kdy by se rumunské území dostalo do přímého ohrožení. Zároveň ovšem rumunské ministerstvo obrany ruské útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu odsoudilo jako neopodstatněné a v rozporu mezinárodním právem.

Podobné nedorozumění jako v pondělí se odehrálo i letos v únoru. Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj tehdy uvedl, že ruské střely přeletěly území Rumunska. Bukurešť to však vyvrátila.

Rusko čeká vyjednávání s Tureckem o obilí, předtím zaútočilo na jeden z přístavů

Ukrajinské úřady v pondělí informovaly, že protivzdušná obrana nad Oděskou oblastí, v níž leží přístav Izmajil, sestřelila sedmnáct ruských dronů íránské výroby

Infrastruktura pro vývoz ukrajinského obilí se stala terčem útoku jen několik hodin před očekávaným začátkem jednání mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Jedním z důležitých témat schůzky je návrat Ruska k dohodě o přepravě ukrajinského obilí přes Černé moře, který Erdogan prosazuje.

30. srpna 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video