Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Den D se blíží. Ukrajince čeká nejtěžší zkouška: prolomit ruské opevnění

  20:00
Na východě Ukrajiny se schyluje k bitvě, jakou Evropa nezažila bezmála osmdesát let. Rusové se zakopali podél celé linie fronty a ukrajinskou ofenzivu očekávají každým dnem. O jejím zdaru rozhodne mimo jiné to, nakolik si ukrajinská armáda osvojila komplikované vševojskové operace.

Magazín Newsweek už má jasno. Jarní protiofenziva podle něj odstartuje 30. dubna a zapojí se do ní mimo jiné devět bojových brigád posílených o západní vojenskou techniku: 253 tanků, 381 obrněnců, 480 vozidel, 147 kusů dělostřelectva a 571 amerických vozidel Humwee.

Podle amerického magazínu to vyplývá z tajných dokumentů americké armády, které vynesl a vypustil na internet jednadvacetiletý příslušník Letecké národní gardy Jack Teixeira. Zprávu rychle zmonitorovali Rusové, kteří jinak kauzu úniků z Pentagonu považují za zpravodajskou hru k oklamání svého generálního štábu.

Kdy a kde k protiofenzivě dojde, je nejpřísněji střeženým tajemstvím Kyjeva. Podrobnosti podle tajemníka bezpečnostní rady Oleksije Danilova zná jen pět lidí. Ministr obrany Reznikov dokonce v sobotu naznačil, že začne až za několik měsíců, protože ukrajinští vojáci ještě nejsou dostatečně připraveni a vycvičeni.

Ruští vojenští analytici si každopádně v posledních týdnech lámou hlavu, odkud očekávaný úder asi přijde. „Ukrajinské velení plánuje provést útok od Kupjansku na Svatovo,“ upozorňuje telegramový účet Rybar na sílící aktivitu ukrajinského dělostřelectva na severním cípu fronty a častější ostřelování ruských obcí za severní hranicí.

„Ukrajinci se pak vydají směrem na východ a na jih do nitra Luhanské a Doněcké lidové republiky s jednorázovými útoky na soledarském, doněckém, záporožském a chersonském úseku fronty,“ spekuluje populární účet, za kterým stojí bývalý mluvčí ruského ministerstva obrany Michail Zvinčuk.

Putin čelící protiofenzivě použije všechny zbraně, které zbývají, tuší Západ

Podle jiných publicistů je třeba upřít pozornost na jih. „Protivník nahromadil ohromné množství vojsk v oblasti Mykolajivu a na Dněpru. Jsou tam všechna možná plavidla: lodě, nákladní říční čluny i motorové čluny,“ varuje telegramový účet Vojenkor Kotěnok Z před možným pokusem nepřítele překročit ukrajinský veletok.

„Předpokládám, že útok povede na Enerhodar. Nepřítel počítá s tím, že naši nebudou chtít bojovat v oblasti atomové elektrárny, protože by to mohlo mít hrozné následky. A pokud se vylodí u Enerhodaru, bude se tlačit na Kachovku, aby rychle přemístil další síly z druhého břehu.“

Ruské defenzivní linie u vesnice Maslove na okupovaném Krymu (3. ledna 2023)

Že se ukrajinský „Den D“ kvapem blíží, předpokládají i západní média. Podle magazínu The Financial Times se do ofenzivy zapojí asi 35 000 ukrajinských vojáků vybavených západní technikou, proti nim podél téměř tisíc kilometrů dlouhé fronty stojí 140 000 Rusů. Tanky a obrněnce se dají do pohybu ve chvíli, až rozbahněná půda dostatečně vyschne. Příhodné podmínky by mohly nastat počátkem května.

Operace se každopádně bude zásadním způsobem lišit od úspěšné protiofenzivy ze září minulého roku, kdy Ukrajinci překvapili Rusy v Charkovské oblasti a osvobodili i Izjum a Lyman. Tentokrát jsou Rusové připraveni. Satelitní snímky potvrzují, že podél fronty vybudovali několik linií obrany sestávající z minových polí, protitankových zábran a zákopů. U silnic rozmístili prefabrikované bunkry pro snajpry.

Někteří analytici se nezdráhají srovnání se Siegfriedovou linií, která měla chránit nacistické Německo proti útoku ze západu. „Ruské defenzivní struktury jsou kvalitativně srovnatelné s těmi z druhé světové války,“ uvedl pro list El País španělský analytik Javier Jordán.

Až na Krym. Na Ukrajině vzniká útočná garda, hlásí se desetitisíce lidí

Interaktivní mapa American Enterprise Institute naznačuje, že nejsilnější opevnění vybudovali Rusové v Záporožské oblasti severně od Melitopolu. Je to pochopitelné: pokud by se v těchto místech podařilo Ukrajincům prorazit a dosáhnout pobřeží Azovského moře, přerušili by ruský pozemní koridor na okupovaný Krym.

Pro Ukrajince útok na připravené ruské pozice představuje bezprecedentní výzvu. V minulosti prokázali, že jejich jednotky díky taktické autonomii a flexibilitě dokážou na bojišti dosahovat obdivuhodných úspěchů. Proražení nepřátelského opevnění je však úplně jiná disciplína a vyžaduje přesnou synchronizaci dělostřelectva, ženistů, mechanizovaných jednotek a pěchoty.

S tímhle se osvobodíme. Ukrajina ukázala „pušku na kolech“ z Francie

Útok může vypadat například takto: po dělostřelecké přípravě nastoupí ženijní jednotky a pomocí výbušnin vyčistí pět metrů široký pás v minovém poli pro průjezd tanků a obrněnců. Dalším krokem je odstranění betonových „dračích zubů“ obrněnými pluhy, nakonec je třeba přemostit linii zákopů.

„Vyžaduje to totální souhru vševojskové armády. Každý musí sehrát svoji roli,“ vysvětlil pro The Financial Times britský důstojník a přední expert na ženijní operace Nick Gunnell. „Všechno to je o momentu překvapení a rychlosti. Ale musíte se připravit, že se vždycky něco pokazí. Pokud se vám rozbije tank s pluhem, musíte ho rychle dostat pryč nebo musíte připravit další linii útoku.“

Vyhlídky na úspěšný průlom kalí fakt, že Ukrajina se nemůže opřít o vzdušnou převahu jako například Američané při vpádu do Iráku před dvaceti lety. Jejich ženijní vozidla, tanky a obrněnce se tak mohou stát snadným terčem ruských letounů. Nedávno sice dostali z Polska a Slovenska stroje Mig-29, k ovládnutí nebe to však nestačí.

Otazníků je víc. Ukrajinci za čtrnáct měsíců války přišli o své nejzkušenější vojáky. Vycvičí včas nové? Podaří se jim hlavní směr útoku utajit a využít moment překvapení? Jak moc musí šetřit dělostřeleckou municí? A především: poučili se ruští generálové z minulých chyb? Někteří experti si myslí, že to už dokázali.

„V průběhu války se vyvinula řada stereotypů na téma ‚Rusové jsou blbci‘. Na taktické úrovni ale v určitých oblastech prokazují schopnost učit se a adaptovat,“ varuje australský generál ve výslužbě Mick Ryan a poukazuje například na spořádané stažení ruské armády z Chersonu loni v listopadu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Do Česka dorazily bouřky z Německa. U Olomouce se voda vylila na dálnici

31. května 2024  12:07,  aktualizováno  20:20

Výstrahy meteorologů před srážkami se naplnily. Česko zasáhly bouřky, které přišly z Německa. V...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...