Diskuze

Na Ukrajině klesá kvůli válce porodnost, demografické vyhlídky jsou nejisté

Kvůli ruské invazi čelí Ukrajina poklesu porodnosti a nejistým demografickým vyhlídkám. Podle nejčernějších odhadů demografů by tak její populace mohla v příštích dvou dekádách klesnout pod 30 milionů, píše deník The Wall Street Journal. Před válkou v zemi žilo na 43 milionů lidí a už v té době Ukrajina měla jednu z nejnižších porodností v Evropě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

autor tak trochu hledá nějakou senzaci tam kde žádná není, pokud jde o demografické vyhlídky Ukrajiny ty jsou naopak jisté a vždycky byly. s válkou to vůbec nesouvisí, stačí pár čísel:

1991 - cca 55 milionů obyvatel

před začátkem války - oficiálně necelých 40, v reálu mnohem míň protože spousta Ukrajinců žijících v zahraničí má stále i ukrajinské pasy a občanství, takže jsou započítáni jako Ukrajinci i když tam dávno nežijí. teď co je válka přibylo ještě i docela dost Ukrajinců kteří mají tři občanství - té země ve které žijí, ukrajinské a nově i ruské

no a pokud jde o tu porodnost, ti Ukrajinci co odešli do zahraničí pochopitelně doma nerodí

mimochodem podobný demografický vývoj je i většině postsovětských republik nakonec i v samotném (Rusku jen tam to tolik nebije do očí protože má 3x tolik obyvatel co Ukrajina)

0 0
možnosti
PH

P96e62t23r 50H79o36r23a

26. 9. 2023 9:07

Ukrajina se hodně vylidňovala už před válkou. Nyní to ale smaozřejmě dosáhlo úplně nových rozměrů. Vzhledem k tomu, že válka mezi Ukrajinou a Ruskem nevypadá, že by skončila dohodou, bude muset ještě hodně lidí zemřít. Ve skutečnosti jsou zatím počty mrtvých dost malé, je to asi 200 tisíc. Navíc si Rusko s Ukrajinou i vyměňovalo zajatce, kteří se tedy znovu mohou do války zapojit. Zní to drsně, ale tímhle tempem ta válka bude trvat ještě aspoň 100 let než jedna strana začne mít problém s hledáním dalších vojáků. Jen opravdu ti největší patrioti budou vychovávat další a další děti pro válečnou mašinérii.

0 0
možnosti
JJ

přitom ruSSáci se tak snaží.....

„V Chersonské oblasti ruští vojáci znásilňovali ženy ve věku 19 až 83 let, uvedla komise OSN.

Komise, která vyšetřuje porušení pravidel na Ukrajině, nadále nachází četné důkazy o zločinech spáchaných ruskou armádou během dočasné okupace regionu.

0 0
možnosti
PK

P84e24t62r 84K15a57v75a48n

26. 9. 2023 7:09

No, expert na demografii nejsem, ale pokud se nemýlím, tak po válkách vždycky přchází baby boom, ne? Zase tak bych se nebál.

V Rusku to budou mít horší, protože i po konci války bude země v takovém rozvratu, že to vyhlídky matek nevylepší.

7 1
možnosti
JH

to zase někdo objevil něco nového :-(((( .......... tak to bylo vždy ve válkách a na Ukrajině válka je, vždy se to pak po válce ,,dohnalo,,

3 0
možnosti
JM

v pohodě, u nás ukrajinská porodnost roste.

6 0
možnosti
JJ

J24a62n 63J19í15c18h59a

26. 9. 2023 7:26

Nj..už i Ovcacek se snaží;)

0 0
možnosti
PV

A to ještě rusaci ukradli 700 tis ukrajinských dětí.

3 0
možnosti
SK

To je překvapeni ze v zemi kde je válka klesá Natalita. Muži jsou na frontě a bojují tudíž nesoulozi a ženy jsou v zahraničí. Na Ukrajině inpred válkou byl nesoulad mezi muži a ženami kdy žen bylo více v populaci. Četl jsem článek ze v Německu spousta Ukrajinek chodí s muslimy kteří přišli když byla největší obřadní vlna a to byli většinou muži. To je budoucnost. Muslimizovane ženy a děti už zadní Ukrajinci nebudou. Na frontě ztrácí Ukrajinu svůj genofond. V ČR je spousta smíšených páru Cech muž a žena Ukrajinka. Je to logické. Ženy nebudou bez mužů dlouho a Ukrajinky jsou krásné slovanské ženy.

6 0
možnosti
PV

Alzák vede svou zem do záhuby - stačí se podívat na realitu - Rusko obsadilo 20% Ukrajiny a z cenu desítek tisíc mrtvých a stovek miliard peněz se Ukrajincům za rok a půl podařilo získat zpět 0,25% území - rozumný člověk těmto číslům rozumí

3 15
možnosti
PB
PV

Mimo kyjev je zo ještě horší.

Komik Z to ale vysvětlí.

1 11
možnosti