VIDEO: Kyjevem šel dav s pochodněmi. Slavil narozeniny nacionalisty Bandery

  • 161
Asi pět tisíc Ukrajinců pochodovalo na Nový rok ulicemi Kyjeva se zapálenými pochodněmi. Příslušníci nacionalistických politických stran Svoboda, Pravý sektor a Národní sbor tak slavili 110 výročí narození Stepana Bandery, jednoho z vůdců ukrajinského národního hnutí na západní Ukrajině za druhé světové války.

Ukrajinští nacionalisté procházeli 1. ledna ulicemi Kyjeva s pochodněmi, státními symboly, nacionalistickými vlajkami, a také portrétem Stepana Bandery. Bandera byl jedním ze zakladatelů Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) a jejího ozbrojeného křídla Ukrajinské povstalecké armády (UPA). 

„Banderovci“ za druhé světové války bojovali za nezávislost Ukrajiny, několik let také po boku nacistického Německa. Po pokusu o vyhlášení samostatného ukrajinského státu v červnu 1941 byl však Bandera spolu s dalšími nacionalistickými lídry uvržen do koncentračního tábora Sachsenhausen. Po skončení války žil Bandera v exilu v Mnichově, kde jej v roce 1959 zavraždil agent KGB.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video