Ukrajinští vojáci u Dněpru nedaleko Chersonu (14. října 2023)

Ukrajinští vojáci u Dněpru nedaleko Chersonu (14. října 2023) | foto: ČTK

Vytvořili jsme předmostí na levém břehu Dněpru, řekl šéf Zelenského kanceláře

  • 159
Protiofenziva pokračuje, ukrajinské ozbrojené síly vytvořily předmostí na levém břehu řeky Dněpr, řekl v americkém Hudsonově institutu šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak podle webových stránek hlavy státu. Při jiné příležitosti ve Washingtonu uvedl, že počet ruských vojáků na Ukrajině je v současné době třikrát vyšší než na začátku invaze.

V Hudsonově institutu Jermak ujišťoval, že Ukrajina se i 628 dní po vypuknutí ruské vojenské agrese drží a zvítězí.

„Nemůžeme si dovolit únavu,“ prohlásil šéf prezidentské kanceláře, podle něhož Ukrajinci dokazují, že „nemožné je jen to, co se ještě neudělalo“. Jako jeden z příkladů uvedl loňské zastavení ruského vojenského pronikání na ukrajinské území a stažení invazních vojsk z některých částí Ukrajiny.

„Osvobodili jsme polovinu okupovaných území,“ uvedl Jermak, podle něhož dosavadní úspěchy byly možné díky mezinárodní podpoře. Činitel zároveň varoval, že Rusko není poraženo a nezastaví se. „Doufají, že vydrží déle než jednota demokracií,“ řekl s tím, že Ukrajina potřebuje další zbraně včetně systémů protivzdušné obrany a vyzval také k novým sankcím proti Rusku. „Příští rok bude rozhodující,“ uvedl Jermak.

Západ čím dál víc mluví o jednáních s Ruskem, EU nezvládne dodat slíbenou munici

Činitel přiletěl do USA s delegací vedenou vicepremiérkou Julijí Svyrydenkovou. Šéf kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského jednal s poradcem Bílého domu pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem, bezpečnostním poradcem britského premiéra Timothym Barrowem, bezpečnostním poradcem německého kancléře Jensem Plötnerem a zahraničněpolitickým poradcem francouzského prezidenta Emmanuelem Bonnem, se kterými hovořili mimo jiné o situaci na bojišti.

Agentura Bloomberg označila Jermakovo hodnocení vývoje bojů jako optimističtější než postoj velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného, který před časem označil situaci na frontě za patovou.

Ukrajina v patové situaci. Průlom se bez nových zbraní nepodaří, řekl Zalužnyj

Ukrajinská protiofenziva od léta zaznamenala jen omezený pokrok. V poslední době se hovoří o situaci na levém břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti, který je pod kontrolou ruských okupačních sil, a nepřicházejí odtamtud jasné informace.

Americký institut pro studium války (ISW) už několik týdnů uvádí, že soudě podle zpráv ruských proválečných komentátorů se ukrajinským silám podařilo probojovat k vesnici Krynky a udržet se tam.

Přesouváme se od Dněpru víc na východ, informovali v Rusku. Pak zprávu stáhli

Ruské ministerstvo obrany v pátek hlásilo zmaření ukrajinské snahy o vytvoření předmostí na levém břehu Dněpru. V pondělí ruské tiskové agentury informovaly o přeskupování ruských sil na tomto břehu veletoku a jejich přesunu na výhodnější pozice východně od řeky, ale vzápětí tuto zprávu stáhly.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video