Bazilika v severoitalském městě Castelnuovo | foto: Profimedia.cz

V Itálii ukradli mozek Dona Bosca. Okamžitě ho vraťte, volají salesiáni

  • 15
Neznámí pachatelé ukradli v pátek z baziliky v malé obci Castelnuovo nedaleko severoitalského Turína relikviář s mozkem svatého Jana Boska. V pondělí o tom informovala agentura DPA. Podle turínského arcibiskupa je to znamení „hluboké morální nouze“. V obci se v roce 1815 katolický kněz a zakladatel řádu salesiánů, známý spíše jako Don Bosco, narodil.

„Vyzývám ty, kteří relikvii ukradli, aby ji okamžitě a bez podmínek vrátili,“ uvedl turínský arcibiskup Cesare Nosiglia. Podle něj se během nynějších svatodušních svátků za návrat relikviáře s mozkem modlili ve všech diecézích spadajících pod turínské arcibiskupství.

Svatý Don Bosco obrazu Carla Felice Deastiho

V minulosti dvou a půl metrový relikviář s ostatky světce proputoval kus světa, na své pouti navštívil Latinskou a Střední Ameriku, Asii a Oceánii, Afriku a Madagaskar a Západní a Severní Evropu. Jeho podstavec má formu mostu se čtyřmi pilíři a jsou na něm reliéfy mladých tváří z pěti kontinentů a heslo Dona Bosca: Da mihi animas, cetera tolle (Dej mi duše, ostatní si vezmi).

Don Bosco se jako kněz věnoval práci s mládeží. Byl pedagogem v terénu, zakladatelem večerní školy, dětských domovů, středisek mládeže a dělnických sdružení. Aktivně se snažil pomoci řešit největší problémy rychle se rozvíjejícího průmyslového Turína 19. století - analfabetismus, nezaměstnanost, problémy opuštěné a pracující mládeže.

V roce 1934 jej papež Pius XI. svatořečil, v roce 1989 ho Jan Pavel II. prohlásil za Otce a učitele mládeže celého světa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video