Vzácný druh tygra se v zoo v Jakartě nakazil covidem. Jak, to je záhadou

  • 12
V zoologické zahradě v indonéské Jakartě se nakazili dva tygři covidem-19. Ošetřovatelé jim nasadili antibiotika. Úřadům není jasné, jak se vzácná zvířata nakazila. Během infekce byla zoo uzavřená a u pracovníků se virus neprokázal. Informovaly o tom světové agentury.

Devítiletý tygr Tino začal 9. července trpět dušností, kýchal a trápila ho rýma. Ztratil také chuť k jídlu. O dva dny později se objevily stejné příznaky u dvanáctiletého Hariho. Testy později u obou prokázaly infekci koronavirem.

Ošetřovatelé jim nasadili antibiotika, antihistaminika, léky proti zánětům a multivitamíny. Po deseti až dvanácti dnech léčby se tygrům ulevilo a postupně se uzdravují.

„Jejich stav je teď dobrý. Vrátil se jim apetit a jsou zase aktivní,“ konstatovala Suzi Marsitawatiová z úřadu, jenž má na starosti v Jakartě parky a lesy. Pracovníci zoo dvojici nadále bedlivě sledují.

Úřady se zároveň snaží přijít na to, jak se zvířata nakazila, jelikož zoo byla v době, kdy se přibližně infikovali, kvůli potikoronavirovým opatřením uzavřená. Kromě toho se u jejich ošetřovatelů ani dalších pracovníků zoo se v té době neprokázala žádná infekce.

Tygři sumaterští jsou nejkritičtěji ohroženým poddruhem tygra a jejich situace se kvůli úbytku jejich životního prostředí zhoršuje, poznamenala agentura AP.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video