(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Indický tygr se zranil v pytlácké pasti, teď dostane umělou tlapu

  • 9
Před šesti lety se tygr Sahebrao v Indii chytil do pytlácké pasti a zranil si nohu. Přišel o několik prstů na tlapě a od té doby ho sužovaly bolesti. Nyní má však šanci, že dostane protézu. Umělou tlapu už pro něj připravuje mezinárodní tým chirurgů.

Osmiletý samec si podle britského listu The Guardian mezi chovateli v útulku pro zvířata ve městě Nagpur v centrální Indii vysloužil pověst tvrdohlavého agresivního zvířete.

Když však centrum loni navštívil indický chirurg a ortoped Sushrut Babhulkar, usoudil, že tygr jen neskutečně trpí. Kvůli zranění, které před šesti lety utrpěl v pytlácké pasti, mu totiž veterináři museli částečně amputovat přední levou tlapu. 

„Když přišel na kraj své klece v místě, kde jsem se svou rodinou stál, začal vrčet a zvedl svou zraněnou packu. Všichni z hrůzy utekli, ale já jsem byl jako přikovaný,“ popsal lékař a dodal, že se ve své práci potkává, byť u lidí, s bolestí každý den. „Dokázal jsem odhadnout, co se s tygrem děje,“ dodal.

Veverčák chycený do pasti skončil s protézou, má místo tlapek kolečka

Spojil se proto s americkými a britskými veterináři, se kterými vymyslel plán umělé tlapy. Podle listu The Guardian to bude první pokus na světě. Protézu sice už sice některá zvířata dostala, v tomto případě ji však pravděpodobně získá první divoké zvíře.

V neděli Sahebrao absolvoval první vyšetření na rentgenu, která měla určit rozsah jeho zranění. Následovat bude korektivní operace, která tygra zbaví bolesti, již mu zřejmě způsobila špatně provedená amputace.

Poté se tým lékařů a veterinářů rozhodne, jaký typ protézy bude pro tygra nejlepší, i s ohledem na obavu, že by si ji mohl chtít strhnout. „Můžete zvířata trénovat, aby nosila protézu. Nahradil jsem psovi celou nohu. Dělali jsme to divokým kočkám, ale i ty jsou domestikované. Toto je divoké zvíře,“ říká arizonský veterinář a chirurg Shanti Jha.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video