Turkmenské studentky oblečené do tradičních místních oděvů

Turkmenské studentky oblečené do tradičních místních oděvů | foto: Profimedia.cz

Turkmenistán bude ověřovat panenství dívek, chce zabránit chlípnému chování

  • 360
Turkmenistán na konci října oznámil, že děvčata starší čtrnácti let budou muset povinně podstoupit gynekologickou prohlídku, a to bez ohledu na názor jejich rodičů. Opatření zatím platí ve východní provincii Mary. Podle úřadů je krok součástí státních opatření, která mají zajistit vhodné a mravné chování mládeže.

Turkmenské školy rodičům dívek oznámily, že nepotřebují ke gynekologické prohlídce jejich souhlas, ačkoli jsou děti nezletilé. Děvčata se tedy musí testům podrobit bez ohledu na to, jestli se to rodičům zamlouvá, nebo ne.

Podle Rádia Svobodná Evropa (RFE) nově zavedené gynekologické prohlídky nesouvisí s rutinními preventivními lékařskými kontrolami, které fungují na většině místních škol.

Úřady zavedení gynekologických prohlídek představují jako součást státní politiky, která má zajistit mravné chování mladých a zabránit těhotenství u dospívajících dívek.

„Tvrdí, že zavedení gynekologických testů je nutností, protože některé turkmenské dívky se dostaly na scestí a nevedou dobrý život,“ uvedl pod podmínkou anonymity jeden z rodičů. Úředníci se podle něj oháněli případy nezletilých děvčat, která tajně porodila doma nebo podstoupila potrat.

Turkmenistán také apeluje na rodiče, aby byli ostražití a měli své dcery neustále pod dozorem. Ředitelé rodičům doporučili, aby se neostýchali kontrolovat dívkám mobilní telefony. Zaměřit se mají rodiče především na jejich internetovou historii, kde mají hledat cokoli nebezpečného a nevhodného.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Podle úřadů je vhodné, aby rodiče své dcery také všude doprovázeli, výjimkou je pouze škola. Zakázat by jim prý také měli práci při studiu. Děvčata si podle RFE často přivydělávají v restauracích či kavárnách. 

Ačkoli jsou návštěvy gynekologie povinné, rodiče se zatím nedozvěděli, kde je budou děvčata podstupovat. Opatření přišlo jen několik dní poté, co sousední provincie Lebap zavedla pro studentky pro změnu povinné hodiny morálky, které je mají varovat před alkoholem, kouřením nebo těhotenstvím. 

Země se odmítla k novým povinnostem oficiálně vyjádřit. Turkmenistán už dvanáct let řídí prezident Gurbanguli Berdymuhamedov, který se zasloužil o tvrdé represe. Stát kontroluje prakticky všechny aspekty života obyvatel.

Ponižující testy panenství jsou využívány i v jiných zemích. U uchazaček je například provádí indonéská policie a armáda. Odborníci přitom poukazují na to, že panenská blána může být narušena i v důsledku jiných než sexuálních aktivit.

Prezident Turkmenistánu hraje na klavír i kytaru:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video