Zvedne Zeman rukavici? Turkmenský prezident hraje na klavír i na kytaru

  • 47
Také jako schopný hudebník chce být vnímán turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov, jenž na oficiálních videích hraje na klavír i na kytaru. Jiní státníci se přitom troufli předvést jen u klávesového nástroje, což je i případ českého prezidenta Miloše Zemana a jeho ruského protějška Vladimira Putina.

V prosinci Berdymuhamedov u klavíru zazpíval svým spoluobčanům k novému roku. Na videu z metropole Ašchabad s ním ansámbl tvoří jeho vnuk Kerimguly s klávesami a několik dalších hudebníků. 

Zveřejněné záběry ale nedávají jistotu, zda je to opravdu Berdymuhamedov, kdo tančí prsty na pianu. Spolehlivě je vidět pouze to, že za ním sedí, upozornilo americké Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). 

Berdymuhamedov zahrál songy v turkmenštině, včetně toho s názvem Sen, který údajně sám napsal. Došlo ale i na šlágry v angličtině a němčině. 

Výběr němčiny některé zarazil, RFE/RL ale připomnělo informace, že někdo z Turkmenistánu má v německých bankách miliardy dolarů. Řadoví Turkmeni přitom musí stát ve frontách na základní zboží. 

Loni v březnu se na youtube objevilo video, kde zpívající Berdymukhammedov hrábl do strun. V doprovodu dalších kytaristů, klávesisty a bubeníka roztleskal i rozvlnil desítky lidí v sále, kterým jeho muzicírování přenášeli na velkém plátně. Video má již přes milion zhlédnutí.

Zeman zahrál na klavír loni v listopadu na veletrhu v Šanghaji. Vybral si svou oblíbenou píseň Sentimental Journey, zpěv ale vynechal. Jeho kulturní vložce přihlížel čínský prezident Si Ťin-pching a ruský premiér Dmitrij Medveděv. V roce 2010 Zeman řekl, že byl v mládí zázračné dítě ve hře na klavír.

Putin hrál veřejně na klavír v Pekingu v květnu 2017 při čekání na jednání se Si Ťin-pchingem. V roce 2010 na dobročinné akci v Petrohradu přidal k tomu i zpěv.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video