(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Turkmenistán zakázal dovoz bikin a kraťasů, v zemi je v létě i 50 stupňů

  • 111
Vláda Turkmenistánu z neznámých důvodů před začátkem letní sezony zakázala dovoz bikin, kraťasů a dalších podobných oděvů. Jde o další z dlouhé řady zakázaného zboží pro obyvatele této země na břehu Kaspického moře, kde mohou teploty v létě dosáhnout i 50 stupňů Celsia.

Majitelé obchodů s oblečením uvedli, že celníci v poslední době nepovolují dovoz žádných plaveckých úborů ani krátkých kalhot pro muže i ženy. „S blížící se plaveckou sezonou se poptávka po těchto výrobcích zvyšuje. Ale celníci důvod zákazu nevysvětlili,“ citoval web Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) jednoho z prodejců. 

Mezinárodní humanitární organizace řadí Turkmenistán mezi nejtvrdší diktatury na světě. Zemi vládne od roku 2007 prezident Gurbanguli Berdymuhamedov, jehož režim podle Výboru OSN proti mučení zadržuje politické vězně v psychiatrických léčebnách a disidenty vystavuje v žalářích bití a znásilňování.

Nové bikiny a šortky jsou posledními články v dlouhé řadě produktů, o nichž vláda rozhodla, že jsou pro obyvatele nepřijatelné. V uplynulých měsících vláda zavedla například zákaz dovozu aut černé barvy - podle některých zdrojů proto, že má prezident raději bílou. 

V Turkmenistánu také nesmějí státní zaměstnanci nosit zlaté šperky, rovněž zakázaný je lak na nehty a barva na vlasy. Posledně jmenovaný případ je obzvláště ironický, protože ačkoliv byly na počátku vlády Berdymuhamedova na jeho hlavě vidět šediny, v poslední době se prezident na veřejnosti ukazuje se sytě černými vlasy.

O nových normách úřady podle Rádia Svobodná Evropa občany neinformují a stejně je tomu i v případě plavek. Není tak například jasné, zda budou moci bikiny nosit ženy, které je už mají. O zmíněném zákazu černých aut se mnozí dozvěděli, až když je policie v hlavním městě Ašgabat začala na začátku roku odtahovat. Řidiči v autech zakázané barvy pak byli zastavováni a dostávali pokuty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video