Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na lyže do Čečny, za sluncem ke Kaspiku. Z Kavkazu má být ráj turistů

  12:45
Rusko se už roky snaží potřít etnické a náboženské separatistické tendence na Kavkaze, které jdou ruku v ruce s terorismem. Po desetiletích, kdy se situaci pokoušela Moskva řešit zbraněmi a tanky, nyní přichází s úplně jiným způsobem.

Tam, kde se po kavkazských pastvinách nyní prohánějí ovce, by se v budoucnu mohli prohánět lyžaři. | foto: Profimedia.cz

Rusko se do chudého a částečně zapomenutého koutu na rozhraní Evropy a Asie snaží přivést peníze a práci. V celém severokavkazském regionu má v plánu postavit sedm lyžařských resortů v ceně rovnající se osmnácti miliardám amerických dolarů a tři přímořská letoviska za 4,6 miliardy, napsal list The Washington Post.

Nádherná příroda kavkazských vrcholů a přívětivého pobřeží Černého i Kaspického moře k tomu vlastně vybízí. Skeptici si však myslí svoje. Vzhledem k tomu, že jen letos zahynulo v oblasti násilnou smrtí na 574 lidí, nejsou jejich námitky úplně bezpředmětné. Kavkaz díky krvavým válkám vstoupil do obecného povědomí jako místo, kde si západní turista nemůže být jist životem. Přispěl k tomu i incident z loňského roku, kdy teroristé zabili tři ruské turisty během zdolávání Elbrusu, nejvyšší hory pohoří a vlastně i celé Evropy.

Zda bude projekt úspěšný, závisí do velké míry i na tom, zda se Rusku podaří úspěšně uspořádat zimní olympijské hry v Soči v roce 2014. Narušit se je mohou pokusit jak islámští radikálové, tak některé z nepřeberného množství etnických skupin žádajících uznání. Přímo v oblasti Soči se o slovo mohou hlásit i Čerkesové, kteří po Rusku chtějí, aby uznalo, že se ještě za éry cara stali obětmi genocidy.

Ideu rozvoje turismu na severním Kavkazu podporují snad všichni současní vládnoucí ruští politici s Vladimirem Putinem v čele. Krom dostatku peněz poskytli regionu i přední experty. Osloven byl i Gernot Leitner, rakouský architekt, který je zároveň vášnivým lyžařem.

Lepší než rakouské Alpy

"Jenom Skalisté hory v USA se mohou Kavkazu rovnat," popisuje Leitner. Na Kavkaze strávil dny lyžováním a vybíral nejvhodnější místa pro nové sjezdovky a hotely. Jak podotýká americký deník, Leitner básnil o Kavkazu z hlediska geografického, nikoli o jeho zázemí. To nabízí je křivolaké cestičky a několik málo hotelů. "Jednou to ale bude krásné, věřím tomu," nešetří optimismem rakouský architekt.

Kavkazská romantika

Americký deník The Washington Post pro přiblížení megalomanských plánů až romanticky popisuje, jak vypadá kavkazská každodennost nyní: "K nejbližšímu letišti do města Minerálnyje Vody je to přes 125 mil po cestě, která vede muslimskými i křesťanskými vesničkami. Dopravu tu zastavují stáda krav a koní vracejících se z večerní pastvy. Poslední dny podzimu tu staré ženy tráví před polorozbořenými zdmi svých obydlí a nasávají poslední teplé paprsky. Dřevo je nasekáno, seno sklizeno, zima může přijít. Lidé podél cest prodávají dýně, sklenice medu, nakládané ovoce i houby a speciální mentolový sirup proti chřipce."

Postavit na Kavkaze moderní resort potrvá několik let. Nové cesty, zavedení elektřiny, kanalizační sítě, letiště a také vyškolení spolehlivých pracovníků v oboru. Navíc zatím neexistuje spolehlivá poptávka po službách. Podle Leitnera však už v roce 2020 bude v Rusku 20 procent obyvatel hlásících se ke střední třídě. "A to znamená, že tu bude 30 milionů lidí ochotných utratit peníze na dovolené," vysvětluje.

"Ta nejkrásnější místa budou lepší než v Alpách. Je to těžko k uvěření, ale je to tak," popisuje Leitner dále. Bojí se prý pouze všudypřítomné korupce. "Všechny resort budou ve speciální ekonomické zóně se specifickými právy. Bude tak jednodušší udržet vše pod kontrolou. Mluvíme tady o celonárodním projektu. Když něco podporují všichni ruští pohlaváři, většinou to pak v Rusku funguje," vysvětluje.

Projekt se líbí i představiteli Severokavkazského regionu a exsenátorovi Ahmedu Bilalovi. Předpovídá, že investicí by se mohlo vytvořit na 300 tisíc nových pracovních míst. "A to je to jediné, co zde zajistí bezpečnost," říká.

"Je to pořád jenom Rusko," varují skeptici

Ne všichni jsou však tak nadšení. Bezpečnostní situace na Kavkaze se dlouhodobě zlepšuje. Dokládají to i data ruské Národní protiteroristické rady, podle kterých klesl v oblasti počet teroristických činů z 1 030 v roce 2009 na 365 za loňský rok. Experti však přesto jedním dechem dodávají, že oblast dál potřebuje pevnou strategii, upevnění síly práva a vlády spolu s ekonomickým rozvojem.

Odborník na severokavkazské vztahy Alexej Malašenko je k plánu výstavby resortů skeptický. "Je to pořád součást Ruska. Nedovedu si představit, že by něco takového fungovalo zrovna na Kavkaze. Korupce přichází z Moskvy. Existuje tu určitá spolupráce mezi zkorumpovanými politiky z hlavního města a zkorumpovanými představiteli kavkazských oblastí."

Malašenko to možná vidí příliš pesimisticky. Je ale pravda, že Rusko má s Kavkazem asi příliš velké plány, uzavírá americký deník. "Jaký bude výsledek? Stejná korupce, stejná nezaměstnanost, stejný odpor místních. Kavkaz je problém. Problém navždy," nenechá se zviklat Malašenko.

Oblast Kavkazu je místem nepokojů a střetu kultur odedávna.

Oblast Kavkazu je místem nepokojů a střetu kultur odedávna.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...