ilustrační snímek | foto: Reuters

Výbuch uvěznil v tureckém dole desítky horníků, nejméně čtrnáct zahynulo

  • 0
Po výbuchu v uhelném dole na severu Turecku zemřelo nejméně čtrnáct lidí a dvě desítky lidí utrpěly zranění, informoval turecký ministr vnitra. Pod zemí zůstává nejméně 35 horníků, podle jiných zdrojů jich tam jsou ještě více než čtyři desítky.

Neštěstí se stalo v dole ve městě Amasra, které leží v pobřežní provincii Bartin. Starosta města Recai Çakir v rozhovoru s televizí Habertürk řekl, že v dole bylo v době výbuchu 87 lidí. Nahoru se dostalo 14 z nich, některým pomohli záchranáři, jiní to dokázali sami.

Podle guvernérky provincie Nurtaç Arslanové explozi způsobil transformátor a pod zemí uvázlo 49 lidí. Agentura Anadolu posléze informovala, že tato zpráva se rozšířila omylem a že příčina výbuchu se vyšetřuje.

Výbuch nastal v hloubce asi 300 metrů v 18:15 místního času (17:15 SELČ). Na místo dorazily tři desítky sanitek.

Nejhorší důlní neštěstí v Turecku se podle agentury AP stalo v roce 2014, kdy požár po výbuchu zachvátil uhelný důl ve městě Soma, o život přišlo 301 lidí a přes 160 horníků utrpělo zranění. V dole bylo v okamžiku výbuchu skoro 800 horníků.

Amasra

Amasra

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video