Turecký premiér je řezník, útočí Damašek kvůli krveprolití u hranic

  • 80
Sýrie diktátora Bašára Asada v neděli popřela, že by nesla odpovědnost za sobotní pumové útoky, při nichž v Turecku zemřelo 46 lidí. Dvě exploze otřásly pohraničním městem Reyhanli, které hostí i tábor syrských uprchlíků. Turecké úřady z atentátu obviňují skupinu napojenou na syrské tajné služby.

V Turecku již také údajně zatkli devět podezřelých osob. Jde o turecké občany, spekuluje se však o jejich původu. V jihosyrské provincii Hatay, kde leží Reyhanli a o kterou vede Turecko se Sýrii letitý spor, žije početná komunita alavitů. K této náboženské společnosti patří i syrský diktátor Bašár Asad a špičky jeho bezpečnostního aparátu.

Damašek, který vede válku s vlastními občany, tvrdí, že s akcí v Turecku nemá nic společného. "Sýrie takový čin nespáchala a nikdy nespáchá, protože vyznává hodnoty, které to nedovolují," ohradil se v neděli vůči tureckým výtkám Umrán Zuhbí, ministr informací syrského prezidenta Bašára Asada. Do Ankary také vzkázal , že "nikdo nemá právo falešně vinit jiného".

Ministr Zuhbí pak ostře znovu napadl Turecko, když řekl, že je odpovědné za to, co se děje v Sýrii. Zaútočil též přímo na tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, o němž prohlásil, že je "vrah a řezník". A že měl by odstoupit. "Nemůže si budovat slávu na krvi Turků a Syřanů," řekl ministr, který spoluřídí i vytváří propagandu Bašára Asada.

Pozor na etnické provokace, hlásí šéf turecké diplomacie

Syrský režim je podezřelý z nasazení chemických zbraní proti povstaleckým jednotkám a prokazatelně mnohokrát bombardoval civilní obyvatelstvo v jejich městech i vesnicích. Turecký premiér Erdogan patří k nejotevřenějším kritikům Asada a jeho vlády.

Krvavá bilance

Počet obětí více než dvouleté občanské války v Sýrii přesáhl 80 000. Oznámila to syrská exilová opozice. Dle OSN je na útěku na pět milionů lidí.

Syrská organizace pro lidská práva v nové bilanci uvádí 70 257 mrtvých civilistů, vojáků a povstalců a více než 12 000 obětí mezi informátory a provládními milicionáři. Mezi oběťmi je téměř 5 000 dětí a přes 3 000 žen.

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu navíc v neděli obvinění na adresu Damašku zopakoval. A nově také uvedl, že podle prvních důkazů v Reyhanli vraždili ti samí lidé, kteří před týden masakrovali civilisty u syrského pobřežního města Baníjás. Druhého května tam údajně syrští vojáci - či lidé z milicí spřízněných s Asadem - povraždili na pět desítek neozbrojených mužů, žen i dětí.

"Po masakru v  Baníjásu bychom si měli dávat pozor na etnické provokace v Turecku i Libanonu," řekl ministr Davutoglu v narážce na fakt, že obětmi v oblasti Baníjásu byli sunnité, kteří žili na jinak převážně alavitském území.

Protiasadovsky naladěná i západní média považují tento masakr, při kterém bylo zabito osm desítek lidí, za počátek etnického čistění alavitských oblastí. Zde by si Asad a jeho blízcí mohli vytvořit silnou mocenskou základnu poté, co je rebelové případně vytlačí z Damašku a převážně sunnitských částí země.

Alavité žijí rovněž v Libanonu, kde se již střetli z tamními sunnity. Podle komentátorů se Asadovi lidé snaží prostřednictvím alavitských komunit vyvézt nestabilitu do okolních zemí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video