Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží (1. února 2015)

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží (1. února 2015) | foto: AP

Saúdskoarabského novináře zabili na jejich konzulátu, myslí si turecká policie

  • 32
Saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího zabili na konzulátu Saúdské Arábie v Instanbulu. Myslí si to turecká policie, uvedla agentura AFP s odkazem na zdroj blízký turecké vládě. Chášakdží konzulát v úterý navštívil a od té doby se pohřešuje. Rijád trvá na tom, že kritik korunního prince konzulát opustil.

„Policie se na základě prvotního vyhodnocení domnívá, že novináře na konzulátu zabila skupina, která do Istanbulu zvlášť kvůli tomu přijela a vrátila se do vlasti týž den,“ uvedl zdroj AFP. 

Také zdroj agentury AP hovoří o „předem naplánované vraždě“. Podle něj bylo tělo novináře z konzulátu ihned po činu odvezeno.

Turecká prokuratura v sobotu oznámila, že zmizení novináře začala vyšetřovat.

Turecká policie už dříve uvedla, že skupina občanů Saúdské Arábie do budovy konzulátu vstoupila v době, kdy se v ní nacházel i Chášakdží. Ten si tam chtěl vyřídit doklady potřebné k uzavření sňatku. Novinář podle turecké policie nikdy zastupitelský úřad neopustil. 

Skupina patnácti Saúdských Arabů, mezi nimiž byly i „úřední osoby“, přiletěla v úterý do Istanbulu dvěma letadly a týž den se vrátila do vlasti. S odvoláním na policii to poznamenala turecká státní agentura Anadolu. 

Na zprávy o novinářově smrti zareagovala i jeho turecká snoubenka Hatice Cengizová. Na Twitteru napsala, že nevěří, že byl zabit. 

Kdysi populární televizní komentátor Chášakdží od loňska pobýval v USA z obavy před zatčením, které potkalo jiné saúdskoarabské intelektuály i novináře. Ve svých komentářích kritizoval i korunního prince Muhammada bin Salmána. Vytýkal mu, že sice propaguje reformy, ale nepřipouští o nich žádnou debatu. Kritizoval i účast Saúdské Arábie v bojích v Jemenu či politiku Rijádu vůči Kataru.

Saúdská Arábie trvá na tom, že Chášakdží konzulát opustil. Princ bin Salmán v sobotu řekl, že umožní Turecku budovu prohledat. „Nemáme co skrývat,“ prohlásil. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video