Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin na jednání v Soči (22. října 2019) | foto: Reuters

Rusko slábne, větří Erdogan. Putinovi dává jednu facku za druhou

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Turecký prezident Erdogan se po vyhraných volbách pomalu více přiklání k Západu a Ukrajině, což v Rusku vyvolává rostoucí nevoli. Ankara se řídí hlavně svými ekonomickými zájmy, podle některých pozorovatelů ovšem pragmatický Erdogan především cítí slabost ruského režimu otřeseného vzpourou wagnerovců.

V poslední době to vypadá, že turecký prezident systematicky testuje trpělivost Rusů. Před necelými dvěma týdny přivítal v Istanbulu ukrajinského prezidenta a prohlásil, že si Ukrajina zaslouží členství v NATO. Zelenskyj se odsud navíc českým vládním speciálem vrátil domů s pěticí velitelů z Azovstalu, kteří podle neformální dohody měli zůstat v tureckém exilu.

Hrdinové z Mariupolu se po návratu domů dočkali velkolepého přijetí, plukovník Denys Prokopenko se už znovu hlásí do boje po boku starých kamarádů z pluku Azov, jehož členy Moskva označuje za teroristy a neonacisty. „Podle dohod měli tito vůdci zůstat na území Turecka až do konce konfliktu,“ posteskl si kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video