Ruský prezident Vladimír Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na...

Ruský prezident Vladimír Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na summitu v Kazachstánu (13. října 2022) | foto: AP

Setkání Erdogana s Putinem se blíží. Zřejmě už v pondělí v Soči

  • 20
Setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s Vladimirem Putinem se možná uskuteční příští pondělí 4. září v ruském Soči, uvedla televize Habertürk. Očekává se, že klíčovým tématem rozhovorů mezi prezidenty bude černomořská obilná iniciativa, od které Moskva v červenci upustila.

Podle agentury Bloomberg může Erdogan navštívit Putina předtím, než se vydá do Indie na summit G20 v Dillí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bude brzy jednat v ruském černomořském letovisku Soči o budoucnosti obilné dohody. Jeho cesta by mohla přinést posun ohledně bezpečného vývozu ukrajinského obilí, uvedl dnes mluvčí Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už minulý týden avizoval, že prezident Vladimir Putin by se v Soči mohl setkat s Erdoganem a slíbil, že podrobnosti poskytne později. Už dříve se tvrdilo, že Putin navštíví Ankaru. V polovině srpna se objevily zvěsti, že by se jeho návštěva mohla uskutečnit v nejbližších dnech, to se ale zatím nestalo.

Rusko slábne, větří Erdogan. Putinovi dává jednu facku za druhou

Minulý týden se v Kyjevě sešli ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a jeho turecký protějšek Hakan Fidan, aby jednali o obnovení černomořské obilné iniciativy. Rusko 17. července oznámilo, že iniciativu pozastavuje, a pohrozilo „riziky“ pro každou stranu, která v ní bude pokračovat bez Ruské federace. Kromě toho Rusko zahájilo masové stávky na přístavní infrastruktuře v Oděse a na Dunaji.

Obilná dohoda, dojednaná loni v létě za zprostředkování Turecka a OSN, umožňovala i za války bezpečnou plavbu lodí naložených ukrajinským obilím po Černém moři. Ankara se snaží přesvědčit Moskvu, aby se k dohodě vrátila, poznamenala agentura Reuters. Rusko po odstoupení od dohody podniklo mnoho útoků na přístavní infrastrukturu v Oděse a v přístavech na Dunaji, uvedla agentura AFP.

Rusko odstoupilo z černomořské obilné dohody, oznámil Kreml

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v polovině srpna oznámil, že první civilní loď už proplula novým ukrajinským humanitárním koridorem v Černém moři. Označil to za krok k obnovení volné plavby v Černém moři.

Role první lodi, která zkouší novou trasu, se podle agentury DPA chopila německá kontejnerová loď s ukrajinskou posádkou plující pod vlajkou Hongkongu. Loď na začátku války uvázla v Oděse. Nový mořský koridor, který mohou obchodní lodě používat na vlastní nebezpečí, vede vodami Ukrajiny, Rumunska a Turecka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video