Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Erdoganův nepřítel dostal doživotí. Kavalovi nepomohly ani přímluvy diplomatů

  18:48aktualizováno  19:33
Turecký soud v pondělí uložil filantropovi Osmanu Kavalovi doživotní trest za účast na pokusu o svržení vlády. Podnikatel je už od roku 2017 ve vazbě, za což Turecko čelí mezinárodní kritice. Kvůli případu zemi také hrozí pozastavení členství v Radě Evropy. Sám Kavala vinu dlouhodobě odmítá. Organizace Amnesty International verdikt označila za „parodii na spravedlnost“.
Turecký podnikatel a filantrop Osman Kavala (11. prosince 2014)

Turecký podnikatel a filantrop Osman Kavala (11. prosince 2014) | foto: Profimedia.cz

Podle obžaloby se Kavala pokoušel svrhnout vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana financováním protivládních protestů v roce 2013 a účastí na neúspěšném pokusu o vojenský převrat v roce 2016. Soud ho však zbavil obžaloby z rozvědné činnosti.

Ve stejném procesu si tresty až 18 let vězení u soudu v Istanbulu vyslechlo dalších sedm obžalovaných. Kavalovi advokáti jsou přesvědčeni, že stíhání bylo motivované politicky a že obžalobě se nepodařilo shromáždit důkazy pro svá tvrzení.

Požadavek obžaloby na doživotí bez možnosti předčasného propuštění označil Kavala ve své závěrečné řeči za „vraždu, kterou nelze vysvětlit právními důvody“. Jednání v soudní síni, které začalo ráno projevy obhajoby, se zúčastnilo přes 200 lidí, a to včetně aktivistů a západních diplomatů.

Turecké úřady Kavalu, jenž obžalobu dlouhodobě odmítá, zadržely na podzim 2017. Od té doby ho držely ve vazbě, aniž by ho za cokoli odsoudily. V roce 2020 byl Kavala zproštěn obvinění z pokusu svrhnout vládu financováním masových protestů v roce 2013. Úřady ho však záhy obvinily z účasti na protivládním puči, čímž zabránily jeho propuštění na svobodu. Osvobozující rozsudek pak v roce 2021 zrušil nejvyšší soud.

Dlouhou vazbu kritizovala Rada Evropy a Evropský soud pro lidská práva (ESLP) nařídil Kavalu propustit. To Ankara neučinila, za což jí hrozí až pozastavení členství v Radě Evropy.

Turecko ovšem tvrdí, že rozsudek ESLP se týkal jiné kauzy, než kterou řešil soud v Istanbulu, a že tedy evropský verdikt neporušilo. Okolnosti procesu nicméně kritizovaly i organizace na ochranu lidských práv. Ty se obávaly, že Kavalovi se nedostává spravedlivého a nestranného procesu.

Kolem Kavalova případu se také loni na podzim odehrála diplomatická roztržka poté, co ambasády Spojených států, Kanady, Francie, Finska, Dánska, Německa, Nizozemska, Norska, Švédska a Nového Zélandu vyzvaly k propuštění tureckého filantropa.

Osman Kavala. Turecký filantrop je symbolem všeho, co Erdogan nenávidí

„Pokračující průtahy v jeho procesu – a to včetně spojování různých případů a vytváření nových po předchozím osvobozujícím rozsudku – vrhají stín na respektování demokracie, vlády práva a transparentnosti v tureckém soudním systému,“ uvedly země ve společném prohlášení.

Na jeho základě pak Erdogan pohrozil, že nechá velvyslance těchto zemí vyhostit. K tomu nedošlo jen proto, že se ambasády přihlásily ke svému závazku nevměšování do záležitostí hostitelské země.

Bohatý podnikatel a filantrop je podle svých příznivců symbolem všeho, co turecký prezident nenávidí. „Osman zastupuje jinou kulturu. Je otevřený, vzdělaný, umí anglicky, umí mluvit s cizinci, ve společnosti je aktivní. To je něco, co (režim) vnímá jako nebezpečí,“ řekla v minulosti šéfka Kavalovy organizace Anadolu Kültür Asena Günalová.

Celou svou kariéru Kavala zasvětil byznysu a pomoci lidem v nouzi. Po smrti svého otce převzal firmu obchodující s tabákem, mimo jiné založil i vydavatelskou společnost Iletisim, která v osmdesátých letech pomáhala Turkům uchovat demokratické hodnoty po vojenském převratu, a angažuje se i v ochraně přírody.

Kavala svým jménem zaštítil i upomínání zavražděných jezídů nebo snahy o urovnání vztahů mezi Tureckem a Arménií. A když nebývale silné zemětřesení v Turecku v roce 1999 zabilo na 17 tisíc lidí, neváhal a vyrazil stavět dočasná obydlí pro zasažené spoluobčany.

Pro tureckého vládce je ovšem „Sorosův šmejd“, protože kdysi v Turecku pomohl založit společnost Open Society Foundations maďarského miliardáře George Sorose. Provládní média pak Kavalovi říkají „rudý Soros“ nebo „rudý miliardář“.

Na pondělní verdikt už zaregovala třeba Amnesty International, která ho označila za „zničující úder“ dodržování lidských práv v Turecku. „Dnes jsme byli svědky parodie spravedlnosti spektakulárních rozměrů,“ uvedl ředitel AI pro Evropi Nils Muižnieks.

Rozsudek podle něj dopadá nejen na odsouzené a jejich rodiny, ale na všechny, kteří „věří ve spravedlnost a ochranu lidských práv v Turecku i jinde“.

„Rozhodnutí soudu popírá veškerou logiku. Vyšetřovatelé opakovaně nedokázali poskytnout žádný důkaz, který by doložil nepodložená obvinění z pokusu o svržení vlády. Tento nespravedlivý verdikt ukazuje, že proces kolem (protestů v) Gezi parku byl jen pokusem umlčet nezávislé hlasy,“ míní.

Řekl také, že „tato politicky motivovaná šaráda“ už předtím uvěznila Kavalu na čtyři a půl roku jen kvůli jeho společenskému aktivismu. „Nadále vyzýváme k okamžitému propuštění Osmana Kavaly i dalších obviněných, kteří se proti těmto drakonickým verdiktům odvolají,“ dodal šéf organizace.

Zástupkyně organizace Human Rights Watch Emma Sinclairová-Webbová pak uvedla, že Kavala se stal cílem „nepochopitelné politické hry“.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Někteří důstojníci nezasalutovali Putinovi během vojenské přehlídky

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Že necítíš prsty? Nevadí. Decimovaná Ukrajina drží ve službě nezpůsobilé muže

13. května 2024  20:49

Mnoho ukrajinských vojáků, kteří utrpěli v boji trvalé poškození zdraví, považují armádní lékaři za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...