Protest novinářů proti cenzuře před sídlem státní tiskové agentury Anadolu v...

Protest novinářů proti cenzuře před sídlem státní tiskové agentury Anadolu v Ankaře (24. července 2013) | foto: Profimedia.cz

Erdogan si znovu došlápl na média. Státní agentura přešla pod jeho úřad

  • 24
Turecká státní tisková agentura Anadolu nově patří přímo pod prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Přešla totiž pod kontrolu ředitelství prezidentského úřadu pro komunikaci. To nyní může zasahovat do jejího personálního obsazení či organizace a může nařídit i kontrolu zdrojů agentury.

Anadolu byla založena roku 1920 s cílem šířit zprávy o turecké válce o nezávislost. Způsob dohledu stanoví smlouva mezi agenturou a ředitelstvím. Kontrakt bude platit pět let a mimo jiné bude obsahovat pokyny k výběru vedení Anadolu. 

Turečtí poslanci odhlasovali blokování internetu

Ředitelství pro komunikaci prezidentova úřadu bude také moci rozhodovat o rozpočtu agentury. Kromě toho už nyní vykonává dohled také nad tureckou vysílací společností TRT a nejvyšší rozhlasovou a televizní radou, což je dozorčí orgán nad médii. 

Šéf ředitelství úřadu pro komunikaci Fahrettin Altun se podle serveru Ahval teď stane nejvlivnějším člověkem agentury. Do vedení ředitelství ho jmenovali loni v červenci.

Nechal se tehdy slyšet, že chce v Turecku podporovat „původní a národní“ kulturu ve shodě s politikou Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Hodlá prosazovat turecký nacionalismus, jak ho propaguje tato strana, a zbavit Turecko vlivu „západních ideologií“.

Turecký televizní kanál končí kvůli tlaku vlády, vysílal od r. 1992

Erdoganova vláda nechala uzavřít přes 150 médií, často s odůvodněním, že měla napojení na organizaci klerika Fethulláha Gülena, který podle vlády stojí za pokusem části armády o puč z léta 2016.

Loni také společnost Demirören Holding blízká tureckému prezidentovi koupila mediální část konglomerátu Dogan, do kterého patří například deník Hürriyet založený v roce 1948. Ten byl do té doby vůči politice Erdoganovy vlády kritický, po koupi však například z jeho anglicky psané webové verze odešel šéfredaktor a komentátor Murat Yetkin a otevřených polemik i informací ubylo.

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) loni umístilo Turecko na žebříčku svobody tisku na 157. místo ze 180 hodnocených států.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video