Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Turecké prostitutky vyhrály spor o pojistné, nevěstince ho musí doplatit

  • 14
Turecké prostitutky se po dlouhé bitvě se státními úřady domohly na svých zaměstnavatelích sociálního pojištění a práva odejít do důchodu. Informoval o tom turecký deník Hurriyet, který ovšem neupřesnil výši důchodového věku této profese.

Skupina 1800 sexuálních pracovnic v nevěstincích v západoturecké provincii Izmir si u národního úřadu pro sociální pojištění (SGK) mimo jiné stěžovala, že jim zaměstnavatelé neplatili pojištění.

Prostitutky uvedly, že jim zaměstnavatel sociální pojištění vůbec neplatil sedm let. Asi 500 z nich je prý přitom v důchodovém věku, takže nezaplacené sociální pojištění jim komplikovalo plány odejít na odpočinek. Pro odchod do důchodu s nárokem na plnou penzi zatím turecká legislativa stanoví jen požadavek mít odpracováno minimálně 25 let, a po tuto dobu si platit sociální pojištění.

První rozhodnutí SGK provozovatelé nevěstinců nerespektovali, takže se prostitutky obrátily na ombudsmana při úřadu guvernéra provincie Izmir. Ten zřídil vyšetřovací komisi, jejíž členové provedli inspekce v „domech lásky“ a vypracovali podrobnou zprávu. Z ní vyplynulo, že 23 zaměstnavatelů neplatilo dostatečně svým prostitutkám pojistné a také jim ne vždy vyplácelo pravidelně plat. Za to jim SGK udělil pokutu a přiměl je pojistné doplatit zpětně.

Prostituce je v Turecku legální, pokud je provozována na základě licence, a pokud prostitutky mají zdravotní potvrzení. Jestliže tyto náležitosti při provozování „nejstaršího řemesla“ někdo nesplňuje, hrozí mu až rok vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video