Zátah proti pašerákům dovedl turecké celníky k čtyřem lidským hlavám

  • 17
Turci při operaci proti pašerákům mezi zabavenými historickými artefakty našli i čtyři scvrklé, vypreparované lidské hlavy. Náleží americkým indiánům a jsou zřejmě několik století staré. Vědci se nyní zkouší přesně určit jejich stáří.

Při akci turečtí činitelé získali přes 400 artefaktů. Nalezli mimo jiné mince z byzantského období, osmanské rukopisy, obrazy z 18 století či tři mumie.

Největší pozornost si ale vysloužili děsivě vyhlížející lebky. „Myslíme si, že jsou alespoň 500 let staré,“ uvedl podle serveru Arkeonewsředitel archeologického muzea v Izmiru (Smyrna) Hünkar Keser.

Vědci soudí, že zřejmě patří amazonského kmeni Jívaro, který dodnes žije v Ekvádoru a Peru. Ten je znám tím, že jako válečné trofeje vytváří zmenšené hlavy zabitých nepřátel.

Kmen sešil nebo propíchl rty hlav, aby z hlavy neunikala duše poraženého nepřítele. Majitelé takzvané tsantsy si mohl pověsit trofej na svůj krk. Příprava tsantsy trvala asi šest dní.

Nejstaršími artefakty nalezenými mezi pašovanými věcmi jsou pazourky a hroty šípů. „Myslíme si, že patří do období neolitu,“ uvádí Keser.

Zkoumání těchto artefaktů bude trvat dlouho. Musíme udělat nějaké laboratorní nebo DNA analýzy“, dodává ředitel. „Na konci těchto analýz bude možné určit datum a původ artefaktů.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Smyrna, Ekvádor, Peru

Video