Výstavbu zdi mezi Mexikem a USA se pokoušejí blokovat ochránci motýlů

  • 65
Americký soud odmítl žalobu sdružení na ochranu motýlů, které se pokoušelo zablokovat stavbu části zdi na jižní hranici Spojených států. Tu se snaží postavit na ochranu před migrací prezident Donald Trump. Zeď podle ekologů ohrozí nejen motýly, ale i další živočichy, kteří se na hranici vyskytují.

Severoamerické sdružení na ochranu motýlů (NABA), které spravuje Národní středisko motýlů v texaském městě Mission, zažalovalo několik vládních představitelů, včetně ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenové.

Mapa lokalit ohrožených druhů, které by ohrozila výstavba zdi na hranici mezi USA a Mexikem.

Středisko, které je soukromou neziskovou organizací a věnuje se zachování motýlů. Již měsíce se snaží zabránit stavbě zdi na svých pozemcích a kritizuje „zničující“ dopady stavby na přírodu. V zahradách střediska žije na 200 druhů motýlů, ale i kojoti, rysy, pásovci, želvy.

Dosud asi největší kritika proběhla v červenci 2018. Vědec Robert Peters tehdy vydal studii, která se zabývá ekologickými dopady zdi na faunu v USA. Podle ní by ze Států mohlo kvůli bariéře zmizet až 80 procent druhů živočichů. Pod studii se podepsalo 2700 vědců z 47 států.

Financování zdi, která má přetnout údolí Rio Grande, kde Mission leží, bylo schváleno již loni. Stavba by mohla začít v příštích týdnech, poznamenala agentura AFP s odvoláním na místní obyvatele.

Sdružení na ochranu motýlů proto podalo žalobu, ve které si stěžovalo především na narušení soukromého majetku, ale federální soudce Richard Leon ve Washingtonu ji ve čtvrtek odmítl.

„V den, kdy prezident ohlásil, že vyhlásí stav nouze, federální soudce odmítl naši stížnost. Ale nevzdáme se tak lehce!“ přislíbilo středisko a na sociálních sítích vyzvalo své přívržence, aby je nadále podporovali.

Grafy s procenty živočišných druhů, které by ohrozila výstavba zdi na hranici mezi USA a Mexikem.

Prezident Donald Trump se chystá vyhlásit stav nouze, aby mohl na stavbu zdi na hranici s Mexikem přesunout další finance. Tato procedura umožňuje prezidentovi obejít Kongres. Spory mezi republikány a demokraty ohledně posílení ostrahy jižní hranice vedly v prosinci k platební neschopnosti federálních úřadů, což postihlo okolo 800 000 úředníků na dobu 35 dnů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video