Velký přehled kandidátů Demokratické strany na prezidenta USA – volby 2020

  • 42
Dříve než vytáhnou proti Donaldu Trumpovi, musí demokraté svést boj mezi sebou. Vítěz takzvaných „primárek“, tedy souboje o stranickou nominaci na prezidenta Spojených států, totiž může být jen jeden. Uchazeči o nominaci demokratické strany dobývali přízeň voličů ve společných debatách. Kdo jsou? Podívejte se na profil všech pětadvaceti kandidátů.

1 Zkušenost viceprezidenta

Joe Biden, 76 let

V letech 2009 až 2017 byl Joe Biden viceprezidentem Spojených států, předtím 36 let působil jako senátor za stát Delaware. Funkci „druhého muže“ mu prezident Barack Obama nabídl především pro jeho letité zkušenosti v zahraniční politice, o které se opírá i v současné kandidatuře. 

Biden se v roli viceprezidenta angažoval především v oblasti Asie. Byl velkým podporovatelem regionální dohody Transpacifické partnerství, od které Spojené státy po zvolení Donalda Trumpa prezidentem odstoupily. Je mu cizí také Trumpova agresivní politika na Blízkém východě, především vůči Íránu. V domácí politice by chtěl Biden znovu reformovat zdravotnictví ve stylu Baracka Obamy, jehož „Obamacare“ Trumpova administrativa vykleštila. 

Biden se pokoušel o nominaci na prezidenta už dvakrát. V roce 1988 z kampaně odstoupil kvůli podezření, že opsal projev, kandidatura mu nevyšla ani v roce 2008. Tentokrát podle amerických médií patří mezi nejzkušenější a zároveň nejsilnější kandidáty.

2 Revolucionářský senior obdivovaný mládeží

Bernie Sanders, 77 let

Sanders je od roku 2007 senátorem za stát Vermont, předtím působil jako poslanec Sněmovny reprezentantů a starosta města Burlington. Je nejdéle sloužícím nezávislým členem Kongresu, za Demokraty kandiduje pouze na funkci prezidenta. O prezidentské křeslo neúspěšně usiloval již v roce 2016, kdy ho ve stranických primárkách porazila Hillary Clintonová.

Coby nejlevicovější politik na listině kandidátů Sanders propaguje skandinávský model sociálního státu. Usiluje například o zavedení univerzálního zdravotního pojištění, oddlužení studentů zatížených milionovými půjčkami, zavedení státních univerzit bez školného, nebo zavedení zákonné povinnosti zaměstnavatelů poskytovat mateřskou a nemocenskou dovolenou.

Sandersův otec se do USA dostal jako židovský imigrant z Polska. Zbylí členové jeho rodiny se stali oběťmi holokaustu.

Bernie Sanders (2019)

3 Vítězka první debaty

Elizabeth Warrenová, 69 let

Senátorka za stát Massachusetts je uznávanou odbornicí na obchodní právo, které přednáší například na Harvardu. V administrativě Baracka Obamy působila jako poradkyně v otázkách ochrany spotřebitelů a podílela se tvorbě regulačních opatření po ekonomické krizi v roce 2008.

V prezidentském křesle Warrenová slibuje řešit rostoucí ekonomickou nerovnost mezi obyvateli USA. Požaduje zavedení speciální majetkové daně pro ultrabohaté, z níž chce získat peníze na finančně dostupnou zdravotní péči pro zbytek Ameriky. Více dostupnou chce také předškolní péči o děti a zavést mateřskou dovolenou. S Berniem Sandersem se shoduje na nutnosti sejmout z mladých Američanů tíhu studentského dluhu.

Pověsti Warrenové však škodí její dřívější tvrzení o indiánském původu, kvůli kterému ji prezident Trump častuje přezdívkou „falešná Pocahontas“. Dle testu DNA má přitom politička v krvi méně indiánské krve, nežli průměrný Američan. Za své tvrzení i za to, že se v 80. letech do advokátní komory zaregistrovala jako indiánka, se Warrenová později domorodým obyvatelům omluvila.

Elizabeth Warrenová (2019)

4 Stoupající hvězdy

Pete Buttigieg, 37 let

V roce 2012 se Buttigieg stal starostou města South Bend ve státě Indiana, kde se mu pro jméno s komplikovanou výslovností „but-džedž“ přezdívá „starosta Pete.“ Absolvent Harvardu a Oxfordu před zvolením do funkce působil u zpravodajské služby námořnictva, nasazen byl například v Afghánistánu. V roce 2004 se stal členem volebního štábu Johna Kerryho, kterého nakonec porazil George Bush. V roce 2018 se Buttigieg oženil se svým dlouholetým partnerem Chastenem Glezmanem. V případě zvolení by se stal nejmladším prezidentem Spojených států v historii.

Kamala Harrisová, 54 let

Teprve dva roky je Harrisová senátorkou za stát Kalifornie. Dříve zde působila jako generální prokurátorka, předtím byla okresní státní zástupkyní v San Franciscu. Harrisová je tvrdou kritičkou současného prezidenta Trumpa a byla výraznou postavou při výslechu bývalého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse kvůli napojení Trumpovy kampaně na Rusko. Harrisová prosazuje univerzální zdravotní péči, usiluje o přísnější kontrolu držení zbraní, slibuje bojovat proti klimatické změně a legalizovat marihuanu na federální úrovni. V případě zvolení by se stala nejen první americkou prezidentkou, ale také první prezidentkou s afroamerickou a zároveň indiánskou krví.

Kamala Harrisová (2019)

Beto O’Rourke, 46 let

O’Rourkeovo první jméno je přezdívka odvozená z jména Robert, vzniklá za jeho dětství v El Pasu, kde později působil v městské radě. Od roku 2013 zastupoval O’Rourke ve Sněmovně reprezentantů stát Texas, za který se v loňských volbách se ucházel o senátorský post. Souboj s republikánem Tedem Cruzem sice prohrál, jeho virální proslovy o jednotě a progresivismu však uchvátily srdce demokratů napříč USA.

Jeho hvězda se však v posledních měsících ztratila ve světle kandidatury veteránů, jako jsou Biden, Sanders a Warrenová. O’Rourke také několikrát v krátké době změnil zaměření své kampaně, od imigrační reformy přešel přes klimatickou změnu až k zavedení „daně za válku“.

Beto O’Rourke (2019)

5 Další naděje

Cory Booker, 49 let

Booker je prvním afroamerickým senátorem za New Jersey v historii. Ve funkci je od roku 2013, dříve působil jako starosta města Newark. V kampani se soustředí především na trestní spravedlnost a rovnost ekonomických příležitostí, v obojím požaduje zásadní reformu. Booker však nemá příliš dobré vztahy s levicí mezi Demokraty kvůli jeho napojení na lobbisty z Wall Street a farmaceutického průmyslu.

Cory Booker (2019)

Jay Inslee, 68 let

Od roku 2013 je Jay Inslee guvernérem státu Washington, předtím byl několik let členem Sněmovny reprezentantů. Je ostrým kritikem Donalda Trumpa a označil se za „jediného kandidáta, který hodlá boj s klimatickými změnami změnit v hlavní národní prioritu“. Je zaníceným stoupencem systému zdravotního pojištění pro chudé, obhájcem komunity LGBT+ a odpůrcem volné distribuce střelných zbraní.

Jay Inslee (2019)

Andrew Yang, 44 let

Yang je v USA znám jako úspěšný podnikatel, který v založil několik startupů. V roce 2015 byl tehdejším prezidentem Barackem Obamou jmenován velvyslancem pro globální podnikání. Yang chce rozproudit ekonomiku v umírajících městech jako Detroit a New Orleans, hlásá také myšlenku univerzálního základního příjmu. Peníze na své plány chce získat řádným zdaněním gigantických firem v Sillicon Valley.

Andrew Yang (2019)

6 Kandidáti do počtu?

Bill de Blasio, 58 let

Současný starosta New Yorku Bill de Blasio v květnu ohlásil svoji kandidaturu, přestože 76 procent Newyorčanů v průzkumu uvedlo, že by to dělat neměl. Nemá zde pověst velmi schopného člověka, v loňském listopadu například pokazil organizaci piety za oběti teroristického útoku. Podpoře voličů se de Blasio netěší ani jinde a podle celostátního průzkumu jej nemá rádo 45 procent demokratů, což z něj dělá nejneoblíbenějšího kandidáta vůbec. S podporou pouhého jednoho procenta voličů není de Blasiovy dávána velká naděje na úspěch.

Bill de Blasio (2019)

Julian Castro, 44 let

Někdejší starosta texaského San Antonia Julian Castro, byl nejmladším členem Obamovy vlády, v níž působil jako ministr bytové výstavby. Jako syn mexických přistěhovalců by se mohl stát prvním prezidentem USA hispánského původu. Jeho program „People First“ propaguje liberální přístup k imigraci. Byť je jeho rodný stát baštou konzervativců, Castro podporuje také boj proti klimatickým změnám a bezplatné státní vysoké školství.

Julian Castro (2019)

John Delaney, 56 let

Od roku 2013 do letoška byl členem Sněmovny reprezentantů za stát Maryland. Před vstupem do politiky podnikal, založil několik firem kotovaných na newyorské burze, sám se popisuje jako zarytý kapitalista, čemuž odpovídá také jeho program. Na červnovém demokratickém sněmu jej dav vypískal, velkou podporu nemá ani u svých stranických kolegů.

John Delaney (2019)

Amy Klobucharová, 58 let

Senátorka za stát Minnesota od roku 2007 Amy Klobucharová má po dědečkovi slovinské kořeny. Média ji hodnotí jako pragmatickou a produktivní členku Senátu, která se nezdráhá spolupracovat s republikány. Po prvním zvolení byla označovaná za stoupající hvězdu demokratů a favorita amerického Středozápadu, podle nedávného průzkumu však nemá podporu více než dvou procent voličů. Její pověst pošramotila zvěst, že ponižuje či dokonce bije své podřízené.

Amy Klobucharová (2019)

Tim Ryan, 45 let

Ryan je již od roku 2003 členem Sněmovny reprezentantů. Prezentuje se jako centrista, který demokratům vyhraje zpět hlasy amerického venkova. Do širšího povědomí Ryan vešel v listopadu 2016, kdy neúspěšně kandidoval proti Nancy Pelosiové do čela demokratické ve Sněmovně reprezentantů, což mezi voliči demokratů není nejlepší nálepka. Teprve donedávna také zastával konzervativní názor, že by stát neměl ženám umožňovat potraty.

Tim Ryan (2019)

7 Velké neznámé

Michael Bennet, 54 let

Už deset let je Bennet senátorem za stát Colorado, předtím šéfoval administrativě svého současného konkurenta Johna Hickenloopera, když ještě byl starostou Denveru. Přestože jeho kampaň zpozdila léčba rakoviny prostaty, Bennet se v žebříčcích dere dopředu s plánem na rozšíření současného zdravotnického systému, který nazývá Medicare X.

Michael Bennet (2019)

Tulsi Gabbardová, 38 let

Od roku 2013 je Tulsi Gabbardová členkou Sněmovny reprezentantů za stát Havaj. Stala se první hinduistkou a rodačkou z Americké Samoy v americkém Kongresu. Je veteránkou z války v Iráku, jíž se účastnila v řadách havajské Národní gardy. Nedůvěru Američanů ovšem vzbuzuje její schůzka se Syrským diktátorem Bašárem Asadem v roce 2017, a také podpora, kterou jí vyjadřují ruská státní média.

Tulsi Gabbardová (2019)

Kirsten Gillibrandová, 52 let

Senátorka za stát New York od roku 2009 a bývalá poslankyně Sněmovny reprezentantů. Ve své kampani se velmi ostře vymezuje proti prezidentovi Trumpovi, stejně jako to činí v Senátu. Gillibrandová se angažuje především v otázkách týkajících se ženských práv a sexuálního obtěžování.

Kirsten Gillibrandová (2019)

John Hickenlooper, 67 let

Od ledna 2011 až do letoška byl guvernérem Colorada, jehož ekonomika šlape nejlépe z amerických států. Ve funkci se stavěl do role nadstranického vůdce, který umí spojovat politické tábory. Jako demokrat například propagoval striktnější kontrolu držení zbraní, coby bývalý zaměstnanec rafinérie však odmítá boj s klimatickou změnou.

John Hickenlooper (2019)

Eric Swalwell, 38 let

Další z mladých kandidátů na prezidenta slouží už od roku 2013 jako člen Sněmovny reprezentantů. Předtím, než byl zvolen do Kongresu, působil v městské radě v Dublinu v Kalifornii. Svoji kandidaturu staví na zpřísnění kontroly držení zbraní a vyšetření zásahu Ruska do prezidentských voleb  v roce 2016

Eric Swalwell (2019)

Marianne Williamsonová, 66 let

Williamsonová je autorkou třinácti úspěšných knih spirituálního ražení. Založila také několik dobrovolnických projektů a vzdělávacích organizací. V roce 2014 jako nezávislá neúspěšně kandidovala do Sněmovny reprezentantů. Přestože podle průzkumů má podporu přibližně jednoho procenta voličů, se svým poselstvím lásky a jednoty se jí podařilo přilákat dostatek sponzorů, aby se kvalifikovala do první demokratické debaty.

Marianne Williamsonová (2019)

8 Outsideři bez prostředků

Steve Bullock, 53 let

Guvernér státu Montana mohl být podle amerických médií černým koněm voleb. V roce 2016 totiž obhájil své guvernérské křeslo ve státě, v němž tehdy tvrdě zvítězil Donald Trump coby prezidentský kandidát, a na Republikánech poté vymohl několik ústupků v jejich plánu zdravotní péče. Přesto tento samozvaný centrista nesehnal pro svoji kandidaturu dostatek peněz, první debaty se tak nemohl účastnit.

Steve Bullock (2019)

Joe Sestak, 68 let

Sestak, který je synem rodáka ze slovenské vesnice Dolné Lovčice, je v současnosti členem Sněmovny reprezentantů. Tento bývalý příslušník námořnictva s přezdívkou „admirál Joe“ kandidaturu oznámil kandidaturu teprve v polovině června. Od té chvíle si nepříliš překvapivě nestihl vybudovat ani podporu voličů ani sponzorskou základnu, nekvalifikoval se proto ani do první debaty.

Joe Sestak (2019)

Mike Gravel, 88 let

Nejstarší demokratický kandidát byl v sedmdesátých letech senátorem na Aljašce. Počátkem padesátých let sloužil u kontrarozvědky v Německu a ve Francii. Na prezidenta neúspěšně kandidoval již v roce 2008 a ani letos to na vítězství nevypadá, přestože v kampani sebevědomě slibuje „ukončit všechny války“. Gravel dosud nesehnal dostatek peněz na kampaň, nekvalifikoval se proto do první debaty.

Mike Gravel (2019)

Wayne Messam, 44 let

Messam je od dubna 2015 starostou města Miramar na Floridě, zároveň vlastní stavební firmu. Do povědomí vešel jako člen fotbalového týmu Floridské státní univerzity, jinak ale příliš známý není a jeho tým nezískal dost peněz. V první debatě jej proto diváci neviděli.

Wayne Messam (2019)

Seth Moulton, 40 let

Člen Sněmovny reprezentantů, ale také bývalý mariňák a veterán války v Iráku. Moulton rád hovoří především o spojování táborů republikánů a demokratů. V prezidentském křesle by se rád soustředil na bezpečnostní politiku, v těchto otázkách chtěl konkurovat svému „mentorovi“ Joeovi Bidenovi. Moulton však dosud nezískal důvěru voličů ani donorů, s Bidenem se tak nepotkal ani v první debatě.

Seth Moulton (2019)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video