Tři dny hrůzy v izraelském zajetí

  • 142
Stejně jako tolik jiných Palestinců byl i elektrikář Basím Kašua z Ramalláhu prostě jen na nesprávném místě v nesprávnou dobu. Otec pěti dětí chtěl opravit zničený kabel, když ho chytili izraelští vojáci. Tak se stal jedním z více než 4200 vězňů, které Izrael podle armádních údajů zadržel od počátku své vojenské ofenzívy 29. března. To nejhorší jej teprve čekalo.

 
Kolem 400 z nich bylo na izraelských seznamech hledaných teroristů. Kašua nikoli. Na svobodu se dostal po třech dnech, na které s hrůzou vzpomíná jako na nejhorší dobu svého života, napsala agentura DPA.

Bili mě lahví do obličeje
Izraelské organizaci ochránců lidských práv Betselem Kašua mimo jiné řekl: "Když jsem seděl se spoutanýma rukama a zavázanýma očima na zemi, přišel ke mně voják, vytáhl mi tričko přes hlavu a vylil na mě láhev ledové vody."

Potom ho prý tou lahví bil do obličeje, dokud Kašua neupadl do bezvědomí. Mnohokrát ho prý také vojáci nutili říkat sprostá slova na Arafatovu adresu.

Lámali jim prsty u nohou, vypovídá izraelský voják
Sedm skupin ochránců lidských práv podalo minulý týden u izraelského Nejvyššího soudu stížnost kvůli zprávám o špatném zacházení s palestinskými vězni. Těm byly údajně odebrány peněženky, doklady a mobilní telefony.

Někteří vypovídali o urážkách a bití, o hladu, žízni a dozorcích, kteří je pouštěli na
záchod, jen když se strážím zachtělo.

Organizace Betselem má k dispozici i výpověď jednoho izraelského vojáka o mučení v nově otevřeném vězeňském táboře Ofra u Ramalláhu. Při výsleších tam prý vojáci lámali Palestincům prsty u nohou.

Výpovědi izraelských svědků jsou ojedinělé a dokud se nesmějí palestinští vězni setkávat s advokáty a pozorovateli, zůstává mnohé zahaleno v tmách, obávají se obhájci lidských práv.

Lidé můžou být drženi až 18 dnů
Vlna zatýkání zahltila úřady. Podle nejnovějších armádních údajů je stále ještě zadržováno 1580 z více než 4200 zatčených Palestinců. Přes tisíc jich navíc sedí za mřížemi ještě z dob první intifády (1987-1993).

Protože pro mnohé nové vězně se tak rychle nenašlo umístění, vydal vrchní velitel izraelských sil na západním břehu Jordánu 5. dubna rozkaz k prodloužení lhůty, během níž může být člověk zadržován bez důvodu nebo zatykače, z osmi na 18 dnů.

Pak je ještě možná takzvaná "administrativní vazba". Ta se v současné době podle informací sdělovacích prostředků vztahuje na 350 Palestinců, kteří mohou být na jejím základě bez udání důvodů zadržováni až šest měsíců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video