Členové LGBT komunity protestovali v prosinci 2012 na svatopetrském náměstí.

Členové LGBT komunity protestovali v prosinci 2012 na svatopetrském náměstí. | foto: Reuters

Nezáleží na osobních pocitech. Platí, jaké pohlaví máte, myslí si církev

  • 99
Vatikán v pondělí zveřejnil nový dokument, který se zabývá problematikou lidského pohlaví a jeho změny. Katolická církev uvedla, že lidé nemají právo na změnu svého pohlaví, protože tím dochází ke stírání rozdílů mezi muži a ženami. „Snaha určit pohlaví na základě osobních pocitů namísto biologie je pokusem o zničení přírody,“ uvádí se v textu.

Podle Vatikánu je cílem dokumentu pomoci učitelům na katolických školách, aby se vypořádali s myšlenkami, které popírají přirozený rozdíl mezi mužem a ženou. Autoři v třicetistránkovém textu nazvaném „Jako muže a ženu je stvořil“ s podtitulkem vstříc dialogu o otázce genderu ve školství popisují, jak mají učitelé se svými studenty navázat správný dialog.

„Je stále jasnější, že se nyní potýkáme se vzdělávací krizí, a to zejména v oblasti afektivity a sexuality,“ uvedla podle listu The Guardian Kongregace pro katolickou výchovu, která dokument vypracovala.

Podle ní reaguje na výzvy vycházející z genderové teorie, která popírá rozdíly v povaze muže a ženy a předpokládá společnost bez sexuálních rozdílů a eliminuje tím antropologický základ rodiny. „Právo zvolit si své pohlaví je v přímém rozporu s modelem manželství mezi mužem a ženou,“ uvádí text.

„Genderová teorie usiluje o nastolení jediné cesty, jak děti poučit o této tematice .Vede to ke vzdělávacím programům a legislativním úpravám, které podporují osobní identitu a emocionální intimitu oddělenou od biologického rozdílu mezi mužem a ženou,“ vysvětlil kardinál Giuseppe Versaldi, proč se Vatikán rozhodl dokument vytvořit.

Podle něj text podporuje úlohu matky a otce v tradiční rodině a nastiňuje křesťanskou vizi antropologie, která považuje sexualitu za základní součást lidské osobnosti. Fluidní pohlaví označila církev za zmatený koncept svobody a momentální touhy, které charakterizují postmoderní kulturu. Podle stanice Deutsche Welle odmítla také pojmy jako „transgender“ nebo „intersexualita“. 

Podle Vatikánu zejména radikální genderové teorie „představují proces postupného odnímání přirozenosti nebo jejího převádění na totální volitelnost subjektivním citovým rozhodnutím“. Církev se domnívá, že jde o „špatně pochopenou svobodu cítění a chtění“, která nesouvisí s „pravdou bytí“. Volba tak prý stojí „na momentálním emotivním popudu a vůli jednotlivce“.

Věřící členové LGBT komunity už prohlásili, že církev dala tímto krokem oficiální razítko na zastaralé názory, o kterých se domnívali, že se postupně mění.

„Vrací se tím do temných časů. Je neuvěřitelně necitlivé, že stále mluví o pohlaví a sexualitě jako o volbě a chvilkovém rozmaru než jako o základní identitě dané Bohem,“ uvedla Marianne Duddy Burkeová z americké lidskoprávní organizace DignityUSA, která pomáhá LGBT komunitě.

Církev musí podle svých slov reagovat na dezorientaci

Katolická církev podle listu The Washington Post v pondělí připustila, že je sice důležité naslouchat a porozumět událostem posledních desetiletí, ale zároveň je nutné reagovat na dezorientaci, která destabilizovala rodinu a narušila rozdíly mezi pohlavími.

Roďte i postižené děti, interrupce je jako nájemná vražda, upozorňuje papež

„Na základě pohlaví dostává člověk charakteristiky, které z něj na bázi biologické, psychologické a duchovní úrovně dělají muže nebo ženu,“ uvádí text, který bude Vatikán mezinárodně distribuovat v rámci katolického vzdělávacího systému.

Církev opět uvedla, že děti mají právo vyrůstat v rodině s otcem a matkou a citovala papeže Františka, podle kterého děti těží z pozorování mužnosti reprezentované otcem a ženskosti reprezentované matkou. „Právě uvnitř rodiny se mohou děti naučit krásu rozdílů mezi oběma pohlavími,“ uvedla.

Loni v dubnu se na pákistánských televizních obrazovkách objevila první transsexuální moderátorka (4/2018):

20. dubna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video