Očekává se, že německý případ podnítí zájem o genovou terapii v souvislosti s bojem proti AIDS. Ilustrační foto

Očekává se, že německý případ podnítí zájem o genovou terapii v souvislosti s bojem proti AIDS. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Transplantace kostní dřeně nejspíš vyléčila muže s HIV

  • 10
Němečtí lékaři hlásí mimořádný objev. Muž nakažený virem HIV se pravděpodobně vyléčil po transplantaci kostní dřeně od dárce s genetickou odolností vůči tomuto viru. U pacienta se už skoro dva roky neobjevily příznaky nemoci. Informovala o tom BBC.

Dvaačtyřicetiletý Američan žijící v Berlíně trpěl kromě HIV i leukemií, proto se podrobil transplantaci kostní dřeně. Následné tkáňové a krevní testy pak ukázaly, že léčba nezabrala pouze na leukemii, ale i na příznaky nákazy virem HIV. Muž se virem, který způsobuje nemoc AIDS, nakazil před deseti lety.

Andrew Badley z kliniky v Minnesotě však varuje: "Aby bylo možné opravdu dokázat, že je pacient vyléčený, je zapotřebí mnoha dalších testů."

Očekává se, že německý případ podnítí zájem o genovou terapii v souvislosti s bojem proti AIDS. Veškeré snahy o nalezení léků byly totiž dosud neúspěšné.

Genetickou mutaci, která brání HIV připojit se k buňkám a kterou disponoval dárce, zdědil asi každý tisící Evropan a Američan. Na AIDS přitom zemřou ročně ve světě dva miliony lidí, virem HIV je nakažených 33 milionů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video