V Torontu najel řidič dodávkou do chodců, nejméně 10 zemřelo (23.4.2018)

V Torontu najel řidič dodávkou do chodců, nejméně 10 zemřelo (23.4.2018) | foto: Reuters

Řidič dodávky v Torontu zabíjel hlavně ženy, mezi mrtvými jich je osm

  • 33
Řidič dodávky, který v pondělí najížděl do chodců v kanadském Torontu, si za oběti vybíral hlavně ženy. Mezi mrtvými je osm žen a dva muži, nejmladší oběti bylo 22 let a nejstarší 94. Potvrzuje to domněnku, že motivem jeho činů byl nezájem něžného pohlaví o jeho osobu.

Jména všech obětí útoku, jehož se dopustil pětadvacetiletý Alek Minassian, oznámil v pátek hlavní koroner kanadské provincie Ontario. Několik mrtvých je z Jižní Koreje. Informovala o tom televize CBC.

Média spekulují o možném motivu pachatele. Krátce před útokem Minassian na Facebooku chválil dvaadvacetiletého Elliota Rodgera, který v roce 2014 v Kalifornii usmrtil šest lidí, jelikož se chtěl pomstít za nezájem žen.

Podobný motiv mohl podle tisku mít i Minassian, čemuž by nasvědčovala i skutečnost, že většinu z obětí tvoří právě ženy.

V současné chvíli je Minassian ve vazbě a čelí obžalobě z deseti vražd a z pokusu usmrtit dalších 13 lidi.

27.dubna 2018 v 23:13, příspěvek archivován: 28.dubna 2018 v 08:29

What we know about the victims killed in Toronto's van attack https://t.co/hF2VoRvt8B https://t.co/zQGtUAxdUo

Od incidentu se v Torontu konalo několik mší za oběti útoku a sbírce na pomoc rodinám obětí lidé poslali už 1,2 milionu kanadských dolarů. Rovněž se zvýšil počet lidí, kteří v uplynulých dnech přišli darovat krev. V neděli večer by se nedaleko místa útoku měla konat hlavní vzpomínková akce. Očekává se účast asi 25 tisíc lidí a promluví duchovní šesti různých náboženství.

Pondělní incident se stal krátce po 13:00 místního času poblíž stanice metra Finch v severní torontské části North York.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video