Baťa si mimo jiné stěžoval, že neměl možnost opravných prostředků u domácích soudů

Baťa si mimo jiné stěžoval, že neměl možnost opravných prostředků u domácích soudů | foto: Jiří Majstr, ČTK

Tomáš Baťa neuspěl ve Štrasburku se stížností na Česko

  • 19
Česko-kanadský podnikatel Tomáš Jan Baťa neuspěl u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku se stížností na Česko. Jeho důvodem bylo neuspokojení nároku na kompenzaci znárodněného majetku. Soud jednomyslně označil Baťovu stížnost za nepřijatelnou.

Soud rozhodl už koncem června. Třiadevadesátiletý Baťa, který žije v Torontu, ve stížnosti tvrdil, že Česká republika porušila jeho právo na pokojné užívání majetku a že neměl možnost jakýchkoli opravných prostředků u domácích soudů.

V rozhodnutí štrasburského soudu se neuvádí, jakou částku Baťa za údajné porušení několika bodů evropské úmluvy o lidských právech a protokolu k ní požadoval.

Soud v tomto dokumentu připomněl, že i když se někteří představitelé českých vlád po roce 1989 stavěli k Baťovým nárokům příznivě, oficiální a právně závazná situace se nezměnila - české právo takové nároky odmítalo.

Soud: Nespokojenost není důkazem porušení úmluvy
Podle platného práva, tak jak ho české soudy použily, tedy neměl stěžovatel na kompenzaci nárok ani nemohl očekávat, že jí dosáhne.

Jeho nárok tedy nelze považovat za "majetek" v tom smyslu, jak o něm hovoří příslušný protokol k úmluvě, uvádí se v dokumentu.

Soud také nevidí žádný důkaz, že Baťa nemohl vznést svůj nárok u českých soudů. Samotný fakt, že byl nespokojen s výsledkem sporu, podle soudu neopravňuje k tvrzení, že byla porušena úmluva.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video