Britská královna Alžběta II. povýšila do rytířského stavu na hradě Windsor...

Britská královna Alžběta II. povýšila do rytířského stavu na hradě Windsor stoletého veterána Toma Moorea, který během koronavirové krize uspořádal sbírku na pomoc zdravotníkům. (17. července 2020) | foto: Reuters

Královna pasovala stoletého veterána na rytíře. Pomohl v boji s nákazou

  • 35
Britská panovnice Alžběta II. v pátek povýšila do rytířského stavu stoletého veterána Toma Moorea, udělila mu tak právo užívat titul sir. Mooreovi se během koronavirové krize podařilo vybrat 33 milionů liber (přes miliardu korun) pro vytížené britské zdravotníky, když stokrát přešel svou zahradu. Sportovním výkonem si vysloužil i zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Alžběta II. Moorea pasovala mečem při soukromé venkovní ceremonii na hradě Windsor, informovala agentura Reuters. V minulých měsících 94letá panovnice zrušila takřka veškeré schůzky, osobní přijetí Moorea je proto výjimečnou poctou, píše agentura DPA.

Veterán ze druhé světové války získal peníze pro systém britského veřejného zdravotnictví NHS, který byl vystaven náporu v souvislosti s epidemií způsobenou koronavirem.

Dokázal to tím, že s pomocí chodítka před svými stými narozeninami, které oslavil 30. dubna, stokrát urazil vzdálenost 25 metrů kolem své zahrady. Původně chtěl vybrat 1 000 liber, tuto částku se mu ale podařilo mnohonásobně překonat.

„Jsem ohromen mírou laskavosti a štědrosti Britů, kteří přispívají na charitu, i když časy jsou teď nejisté,“ uvedl tehdy Moore.

Moore poté zmínil, že by bylo vtipné, kdyby se mu říkalo sir Thomas Moore. Británie už totiž pod stejným titulem a velmi podobným jménem zná anglického renesančního humanistu, filosofa, právníka a státníka Thomase Morea.

Britský veterán, který pro zdravotníky přecházel zahradu, ovládl hitparády

„Jaká čest, a naprosto zasloužená; je zcela mimořádný,“ řekla při květnovém oznámení udělení rytířského titulu Mooreova dcera Hannah Ingramová-Mooreová.

Moore si mimo to vysloužil zápis do Guinnessovy knihy rekordů, přes 125 tisíc narozeninových pohlednic a gratulací a od britské královny také hodnost čestného plukovníka. Chválil ho i britský premiér Boris Johnson.

„Fantastické vybírání na charitu plukovníka Toma zlomilo rekordy, inspirovalo celou zemi a poskytlo nám všem zdroj světla v koronavirové mlze,“ řekl Johnson, který Moorea označil za „skutečný národní poklad“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video