Šest slonů uhynulo po pádu z thajského vodopádu, chtěli si pomoct

  • 27
Šestice divokých slonů v sobotu uhynula po pádu z vodopádu v thajském národním parku Kchao Jaj. Zvířata si chtěla navzájem pomoci, napsal zpravodajský server BBC. Jako první spadlo tříleté slůně a ostatní se ho vydali zachránit. Park leží severovýchodně od Bangkoku a žije v něm asi 300 divokých slonů.

Správci parku Kchao Jaj na místo neštěstí přijeli brzy ráno místního času, kdy stádo slonů blokovalo silnici u vodopádu. O několik hodin později našli pod vodopádem slůně a nedaleko pět uhynulých dospělých slonů. Dva sloni ze stáda přežili a nacházeli se na jednom ze skalních převisů nad vodopádem.

Dvojice přežije jen s nesnázemi, myslí si ekolog Edwin Wiek, podle něhož se sloni, pokud jde o potravu a ochranu, spoléhají na velká stáda. Neštěstí u nich může vyvolat emoční reakci – sloni jsou známi tím, že projevují žal.

„Byla to nešťastná náhoda. Bohužel ne první ani poslední,“ uvedl ministr životního prostředí Varawut Silpa-archa pro agenturu Reuters. 

Na stejném místě v roce 1992 podobně skončilo stádo osmi slonů. 

V parku žije společně s dalšími zvířaty asi 300 divokých slonů na území o rozloze dvou tisíc kilometrů čtverečních. V  celém Thajsku pak je asi 7 tisíc asijských slonů, polovina z nich v zajetí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video