Zachránění chlapci jsou v dobrém stavu, v jeskyni zhubli dva kilogramy

  • 149
Většina z dvanácti chlapců zachráněných z thajské jeskyně, kde strávili sedmnáct dnů, zhubla dva kilogramy. Obecně ale jsou v dobrém stavu a nejeví známky stresu, sdělily thajské úřady. Zbývající chlapce vyprostili záchranáři v úterý, poslední zatopenou jeskyni opustil trenér malých fotbalistů.

„Podle našich posudků jsou v dobrém stavu a nejeví známky stresu. Většina chlapců zhubla v průměru dva kilogramy,“ řekl novinářům inspektor thajského ministerstva zdravotnictví Thongchai Lertwilairattanapong. Dodal, že lékaři budou sledovat také zdravotní stav záchranářů.

Chlapci a jejich fotbalový trenér se „o sebe v jeskyni dobře postarali“, sdělil ministerský činitel. Upřesnil, že jeden člen poslední skupiny má lehkou plicní infekci. Podobně jsou na tom dva chlapci z první skupiny, sedm dní budou muset užívat léky. Všichni byli očkování proti vzteklině a tetanu.

Rodiče chlapců vyproštěných v neděli již mohli své syny navštívit, vzhledem k preventivním opatřením museli mít ochranný oblek a stát nejméně dva metry daleko, uvedla agentura Reuters.

Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jeskyni uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně. Čtyři mladí sportovci byli zachráněni v neděli, další čtveřice byla z jeskynního komplexu evakuována v pondělí a poslední pětici dostal tým potápěčů ven v úterý.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video