Barack Obama během kampaně ve Westerville v Ohiu

Barack Obama během kampaně ve Westerville v Ohiu | foto: Reuters

Texas a Ohio jdou volit, průzkumy favorizují Obamu

  • 51
Poker o americké prezidentské nominace v úterý pokračuje v lidnatém Texasu a Ohiu a v menších státech Vermont a Rhode Island. Průzkumy nevěští Hillary Clintonové nic dobrého. Vítězství přitom potřebuje jako sůl. Barack Obama ale její dosavadní náskok v těchto státech vymazal.

Obama se šňůrou jedenácti vítězství v posledních kláních dostal do jasné výhody. Potvrzují to i hlasy z demokratického tábora, podle kterých Clintonová vítězství nutně potřebuje a v případě úterního neúspěchu by měla svou kampaň ukončit.

"Doufám, že čestně zhodnotí své šance," řekl demokratický senátor Dick Dubrin v televizi Fox. Upozornil na důležitost "stranické jednoty".

Řada demokratů se obává, že souboj Clintonové s Obamou dává jejich rivalovi Johnu McCainovi čas ke sjednocení republikánů a získání nezávislých voličů.

Mluvčí Clintonové Howard Wolfson nicméně nenaznačil, že by se kandidátka chystala kampaň ukončit. Naopak zopakoval, že má schopnost zvítězit v lidnatých státech jako jsou Kalifornie a New York.

Podle agentury AP nyní Obama má zajištěnou podporu 1385 delegátů proti 1276 pro Clintonovou. K nominaci jich je potřeba 2025, v úterý se rozhodne o hlasech dalších 444 volitelů.

Clintonová stále nemůže najít zbraň na zvrácení trendu
Průzkumy bývalé první dámě USA nevěstí nic dobrého. Podle agentury Reuters má Obama v jedenáctimilionovém Ohiu i ve dvakrát lidnatějším Texasu podporu 47 procent voličů. Clintonová zaostává v Texasu o tři a v Ohiu o dva procentní body. Potřebuje přitom výrazná vítězství.

Hlasování v Texasu je dvoukrokové. Poté, co voliči odevzdají hlasy, se musí ještě zúčastnit volebních shromáždění. Během primárek se rozdělí hlasy 126 delegátů, o dalších 67 Texasané rozhodnou ve druhém kole na shromážděních.

Obamovi nahrává fakt, že obvody s více černošskými voliči získaly na základě účasti v předcházejících prezidentských a guvernérských volbách více delegátů než obvody s hispánskými voliči, na jejichž podporu Clintonová hodně sází.

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům

Kartami by také mohlo zamíchat případné opakování primárek na Floridě, které proběhly předčasně a vedení demokratů se rozhodlo jejich výsledky nepočítat. Původně tam zvítězila Clintonová, ale žádný kandidát tam nevedl kampaň. - více zde

Další důležitý souboj očekávají demokraté až 22. dubna v šestém nejlidnatějším státě Pennsylvánii. Poslední primárky proběhnou 7. června na Portoriku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video