Tetovo se stalo frontovým městem

T e t o v o - (Od Zpravodaje MF DNES) - Tale Galevski sedí na stoličce ve dveřích svého obchodu a popíjí kávu. Je sobota odpoledne, takže mnoho zákazníků se už nedá očekávat. A teď už vůbec ne - v makedonském Tetovu probíhá válka. Do ospalého ticha zarachotí výstřel z rychlopalného kanonu transportéru makedonské armády, který stojí kousek od Galevského obchodu. "Jestli nepřijdou mrazy, bude letos spousta broskví," prohodí Galevski, když zvedne oči ke květy obsypanému stromu na protější straně ulice.

Původní reportáž zpravodaje MF DNES si přečtěte ZDE.
Bohatou fotogalerii najdete TADY.
Na hranicích Makedonie se stále střílí,
čtěte ZDE.

Pod stromem leží makedonský voják a s odjištěným samopalem pročesává okolí. Vzduchem zasviští kulky a zaryjí se do asfaltu jen pár metrů od dveří obchůdku. Albánští ozbrojenci, zakopaní na okolních kopcích, odpovídají.

Galevski si povzdechne, vezme stoličku a z odpoledního jarního slunka se přesune do stínu svého obchůdku. V něm má na několika regálech to základní, co lidé z okolí potřebují - chleba, pár konzerv, sušenky, pastu na zuby, žárovky, víno, vajíčka...

Ostřelovači, dobří chlapci
Usrkne si z lahve od piva trochu domácí pálenky a znovu se usadí. "Není to nic moc, ale na důchod dobré," ukazuje na své království, ale to už se znovu spustí ohlušující palba. "To jsou naši makedonští policisté, ostřelovači, dobří chlapci," říká a vůbec se nezlobí, že si udělali opevněné stanoviště zrovna tady, deset metrů od jeho obchodu. Strach?

Ne ten nemá. "Jen ať brzy ty šiptarské teroristy vystřílí, ať je všechny vystřílí. Makedonie je naše, slovanská," dodává v pauze mezi střelbou.

Někde blízko vybuchne granát minometu a hned potom zase zarachotí kanon makedonského transportéru. Galevski si znovu trochu usrkne. "Dobrá na nervy. Pobít, všechny ty šiptary musíme pobít," říká odhodlaně.

O několik ulic dál, takřka přímo u první obranné linie makedonských vládních sil, spolu v malé kavárně družně pokuřují tři muži. Albánci Nezir Joshoru, Salko Xhafer a Makedonec Živko Petryšev.

Idyla končí střelbou
"Není potřeba žádná válka, podívejte, jak tady žijeme bez problémů," říká Nezir Joshoru. "K čemu to celé je? Jen se všechno zničí, z lidí se stanou běženci, všichni na to doplatíme," rozčileně hovoří Petryšev.

"Žili jsme tady pohromadě, Makedonci, Albánci, Cikáni, Turci. Proč to muselo někomu vadit?" dodává a nervózně popotahuje z cigarety. "Válka nebude, musíme se dokázat dohodnout jako my tři tady," směje se Salko Xhafer a bere Petryševa do chlapského objetí. Idylku ukončuje další kolo přestřelek.

Stanoviště makedonské policie je nedaleko a albánské pozice jsou na kopci přímo nad touto čtvrtí Tetova. Výbuchy granátů a dávky z kulometů jsou tak blízko, jako by se bojovalo ve vedlejší ulici. Petryšev sedá na kolo a odjíždí domů. Xhafer a Joshoru vyběhnou na ulici a zpoza betonové garáže pozorují exploze na protějším kopci.

Moc, nebo válku
"Nás Albánců je v Makedonii polovina obyvatelstva. Jestli nám nedají polovinu moci, bude válka. Tam nahoře jsou dva tři tisíce našich, a když budou chtít, dobudou Tetovo za dvě hodiny," mění přátelský tón Joshoru.

Mezi výbuchy granátů se náhle otevřou vrata zahrady vedlejšího domu, v nichž se objeví vyděšená stařenka, která v děsu z výbuchů vyběhla na ulici jen v ponožkách. "Já to už nevydržím. Panebože, ať to přestane, ať to přestane," křičí makedonsky se slzami v očích.

 

"Nebojte, to přestane," uklidňuje ji Xhafer. "Kdybych mohla, tak bych odešla. Ale nemohu, nemohu," vrací se stará Makedonka s pláčem do domu.

Exodus začal
Stovky lidí, především Makedonci, už z převážně albánského Tetova odešly. Velká část z nich se v sobotu večer sešla před parlamentem ve Skopji s jediným požadavkem - aby makedonská armáda zaútočila všemi silami na albánské ozbrojence, zlikvidovala je a umožnila jim vrátit se do jejich domovů bez strachu z války.

"Žiji v Tetovu třiadvacet let. Co je to za lidi, co tam po nás střílí? Armáda musí všechny ty teroristy pobít. Co dělá vláda, že není schopna to skoncovat?" říká zvýšeným hlasem.

Kolem osmé hodiny večer promlouvá k demonstrantům makedonský prezident Boris Trajkovski a vyzývá je k trpělivosti a k tomu, aby neobrátili svůj hněv proti všem makedonským Albáncům. "Krizi brzy vyřešíme. Ale jsme a musíme zůstat demokratickou zemí," křičí Trajkovski do megafonu. Dav rozhněvaných makedonských uprchlíků prezidenta vypískal.

Makedonský voják se kryje na okraji Tetova, 17. března 2001

Makedonští vojáci sledují dalekohledem své albánské protivníky v horách nad Tetovem, 17. března 2001

Makedonské kulometné hnízdo za pytli s pískem na okraji Tetova, 17. března 2001

Makedonský voják hlídkuje s ozbrojeným transportérem v ulicích Tetova, 17. března 2001

Makedonský voják se kryje u obrněného transportéru na okraji Tetova, 17. března 2001

Obyvatelé makedonského Tetova hledí s obavami k horám, v nichž se skrývají a odkud útočí albánští rebelové, 17. března 2001

Doutnající Tetovo, 17. března 2001

Makedonský voják u obrněného transportéru na okraji Tetova, 17. března 2001

Makedonský ostřelovač na okraji Tetova míří na své albánské protivníky kdesi v horách nad městem, 17. března 2001

Makedonský voják běží ulicemi Tetova, 17. března 2001

Obyvatelka makedonského Tetova se s obavami skrývá před střelbou albánských rebelů z hor nad městem, 17. března 2001


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video