Bundeswehr podpálil raketou rašeliniště, hasí ho už dva týdny

  • 42
Více než dva týdny zuří na severu Německa požár vřesoviště, které podpálila německá armáda při testování rakety. Bundeswehr teď čelí kritice, že měl počítat s extrémně suchým počasím. Situací se zabývá prokuratura, podle německé meteorologické stanice (DWD) lze oheň vidět i z vesmíru.

Němečtí vojáci rakety vypustili 3. září z vrtulníků při cvičení Bundeswehru nedaleko města Meppen. Oheň zuří více než dva týdny, na místě zasahuje více než 850 hasičů, civilistů a vojáků. Úřady v pátek vyhlásily stav katastrofy a nevylučují evakuaci tisíce lidí z dvou blízkých obcí.

Za velmi rychlé šíření požárů může suché počasí, ale i nepřipravenost hasičů, píše stanice Deutsche Welle. Situaci zhoršuje silný vítr, který plameny přiživuje, a fakt, že půdu tvoří hořlavá rašelina. Na místě je navíc dosud nevybuchlá munice.

Dým je vidět až z Brém, které jsou vzdálené sto kilometrů od místa požáru. Hasiči předpokládají, že oheň se povede uhasit během několika týdnů.

Podle Bundeswehru to není poprvé, co vřesoviště v Meppenu hořelo. V roce 2010, zde řádil oheň po několik týdnů. Nyní se řeší úplný zákaz vojenských cvičení v suchých oblastech.

Meppen

Meppen


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video