Teroristům hrozí 60 tisíc let vězení

  • 208
Třem členům španělské buňky Al-Kajdy, kteří jsou obviněni z účasti na teroristických útocích z 11. září 2001, hrozí vysoké tresty. Prokurátor Pedro Rubira požaduje pro každého přes 60 tisíc let vězení - za každou z 2500 obětí 25letý trest. Oznámily to španělské soudní zdroje.

Představitelé španělské justice předpokládají, že při útoku došlo k 2500 teroristickým vraždám. Obžalovaní Imadaddín Barakat Jarkas alias abú Dahdá, Driss Cheblí a Ghasúb Abraš Ghaljún by tak měli být odsouzeni k celkem 62.500 letům vězení.

Soudce Baltasar Garzón uzavřel loni v červnu vyšetřování týkající se údajné buňky Al-Kajdy ve Španělsku, za jejíhož vůdce je abú Dahdá, původem Syřan, považován. Abú Dahdá je v preventivní vazbě ve Španělsku od 18. listopadu 2001.

Podle soudce Garzóna hrála španělská buňka Al-Kajdy roli v přípravě atentátů z 11. září a poslední podrobnosti těchto útoků, včetně přesného data byly plánovány ve Španělsku. V této souvislosti je obviněno celkem 41 osob, ale většina z nich je mimo dosah justice, jako třeba šéf Al-Kajdy Usáma bin Ládin.

Proces se 24 obviněnými, včetně novináře arabské televize Al-Džazíra Taysira Alonyho, by měl podle soudních zdrojů začít letos na jaře.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video