Queen Elizabeth 2 v Sydney.

Queen Elizabeth 2 v Sydney. | foto: Profimedia.cz

Teroristé z IRA pašovali zbraně z New Yorku na luxusní lodi Queen Elizabeth 2

  • 8
Nejluxusnější loď své doby s bazény, kasinem a opulentními večírky nesloužila v sedmdesátých letech jen americké a britské smetánce. Na palubě pravidelně tajně cestovaly i zbraně a výbušniny pro Irskou republikánskou armádu. Listu The Times to prozradil někdejší vysoký velitel teroristů.

Někdejší vysoký velitel Irské republikánské armády (IRA) Brendan Hughes v rozhovorech o tajných operacích teroristů prozradil, že vlajková loď společnosti Cunard pravidelně převážela pušky i granáty.

ROZHOVORY O TAJNÝCH OPERACÍCH IRA

Brendan Hughes byl v IRA vysoce postavený a o tajných operacích organizace promluvil s výzkumníkem z Bostonské univerzity jen pod podmínkou, že rozhovory vyjdou až po jeho smrti. Hughes zemřel v roce 2008 a rozhovory vyjdou tento týden v knize irského novináře Eda Moloneyho Voices From The Grave.

Pro pašování využíval Hughes své kontakty z doby, kdy sloužil v obchodním loďstvu. V tisícičlenné posádce jedné z nejluxusnějších lodí světa zkontaktoval dva lidi a ti zbraně z New Yorku do britského Southhamptonu poprvé propašovali v roce 1969.

Zbraně putovaly ve skříňkách

"Zásilka obsahovala obvykle pět, šest, osm a nanejvýš deset zbraní a nějaké granáty," přiblížil pašování na Queen Elizabeth 2 Hughes. "Komplicové zbraně vždy ukryli do svých osobních skříňěk nebo jinde na lodi," popisoval pašování zbraní.

Když zásilka dorazila do Southamptonu, dostal kódovanou zprávu a vyrazil se svým týmem do přístavu. Kontraband pak z lodi vynášeli schovaný v podšívkách kabátů. Zbraně putovaly dále do Severního Irska přes přístav Stranraer ve Skotsku.

Parník zvládl trasu napříč Atlantikem do vzdáleného New Yorku dvakrát měsíčně, a tak mohlo touto cestou do Irska ročně přijet až 240 zbraní. Policie přesto neměla o lodních skrýších ani ponětí až do roku 1975, kdy při zátahu objevila v southamptonském bytě zbraně.

Po prozrazení se IRA pokusila loď vyhodit do povětří. Operaci ale zhatila policie, která našla v pronajatých bytech teroristů 874 kusů výbušniny gelignit a zatkla šest Irů včetně jednoho z členů posádky Queen Elizabeth 2.

QUEEN ELIZABETH 2 V ČÍSLECH

- Queen Elizabeth 2 je považována za nejdéle sloužící plavidlo ve 170leté historii firmy Cunard Line, která patří největšímu provozovateli okružních plaveb, společnosti Carnival.

- QE2 je 294 metrů dlouhá, 32 metrů široká a může pojmout až 1 778 cestujících a přes 1 000 členů posádky.

- Komfortní gigant z oceli má 12 pater a dosahuje nejvyšší rychlosti 32,5 uzlu (61 kilometrů za hodinu). QE2 postavila loděnice John Brown ve Skotsku.

- Loď se sice jmenuje Elizabeth (Alžběta) a má za jménem dvojku jako královna, ale není pojmenována po ní. Dvojka, která je na rozdíl od královnina jména za názvem lodi psána arabskou číslicí, značí, že jde o druhou loď tohoto jména ve vlastnictví společnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video