Stovky mladých lidí z celého světa si nabarvily prst na zeleno, aby tak na Bali podpořily konferenci OSN o klimatu.

Stovky mladých lidí z celého světa si nabarvily prst na zeleno, aby tak na Bali podpořily konferenci OSN o klimatu. | foto: Reuters

Termín vypršel, obhájci klimatu na Bali ale dál věří v dohodu

  • 4
Klimatická konference OSN na indonéském ostrově Bali prý míří ke kompromisu. Podle britského serveru BBC jsou její účastníci optimističtí, spor kolem stanovení přesného snižování emisí skleníkových plynů prý bude vyřešen. Účastníci konference jednají dál, ačkoliv termín už vypršel.

Rozhovory už měly skončit a závěrečný dokument z konference už měl být hotový. Ale jednání jsou komplikovaná. Evropská unie žádá, aby text obsahoval závazek vyspělých zemí, že do roku 2020 sníží emise skleníkových plynů o 25 až 40 procent v porovnání s rokem 1990.

Skupina států v čele s USA to ale odmítá a tvrdí, že takový konkrétní závazek by nejen znevýhodnil vyspělé země, ale ovlivnil by i další rozhovory o klimatu. Spor mezi Evropou a USA ovládl konferenci a dostal ji do slepé uličky. - více zde

Účastníci jsou ale podle dnešních zpráv optimističtí - věří, že nakonec bude kompromisu dosaženo. Je pravděpodobné, že se rozhovory protáhnou až do soboty. Zítra ráno místního času se na Bali vrací generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Cestovní mapa k nové dohodě
Konference, která na Bali začala už 3. prosince, si klade za cíl nakreslit jakousi klimatickou "cestovní mapu" - tedy položit základ pro další sérii rozhovorů o globálním oteplování, jež by vedly k uzavření smlouvy nahrazující současný Kjótský protokol. Ten vyprší v roce 2012.

Kvůli sporu Evropy s Amerikou to ale ještě včera vypadalo, že rozhovory zkrachují. Politici EU pohrozili Spojeným státům, že pokud neustoupí, Evropa bude bojkotovat lednovou schůzku na Havaji pořádanou americkým prezidentem Georgem Bushem.

Role prostředníka mezi znesvářenými tábory se tak dnes ujali domácí Indonésané. Předložili kompromisní návrh, jenž počítá s dlouhodobějším cílem snížit emise do roku 2050 o polovinu ke stavu v roce 2000. Právě o něm se teď nejspíš jedná.

"Nyní je velmi těžké říct, jak dlouho to (jednání) potrvá," řekl šéf sekretariátu OSN pro klimatické změny Yvo de Boer. Na dotaz, zda je dohoda jistá, odpověděl: "Určitě. Jedinou otázkou je, jak dlouho potrvá, než k ní dospějeme."

Neuvěřitelné, zhodnotil Bali Klaus
Ke konferenci na Bali se dnes ve Vídni vyjádřil i český prezident Václav Klaus. Označil ji za "neuvěřitelnou". Podle něj je neakceptovatelná nejen struktura konference, kterou tvoří podivná směs zástupců vlád a nevládních organizací, ale i zásadní rozdíl mezi rétorikou, která ji provází, a realitou.

"Debata tam je zcela nestrukturovaná, je to jen ohňostroj slov, která jsou náhražkou za řešení současných problémů," řekl prezident.

Klaus je proslulý svým odporem k environmentalistům. Tvrdí, že globální oteplování je malé a že neexistuje přesvědčivý vědecký důkaz o tom, že ho mají na svědomí lidé. Na toto téma nedávno promluvil na půdě OSN v New Yorku. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video